Vertel eens eerlijk… gebruik jij nog hetzelfde wachtwoord voor je e-mail, je DigiD en je Bol.com account? Dan ben je zeker niet de enige. Lees snel verder als je wilt weten waarom het verstandig is om overal verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Als we de cijfers mogen geloven, gebruikt 42% van ons nog steeds hetzelfde wachtwoord voor meerdere online accounts. De voornaamste reden hiervoor is gemak. Want wie wordt er niet gek van het moeten onthouden van al die die verschillende wachtwoorden? Hoe vervelend ook, wees verstandig en vervang de wachtwoorden wel regelmatig. Dan weet je zeker dat je goed bent voorbereid op een mogelijke hack van een website of online dienst waar jij gebruik van maakt. Als je wel overal hetzelfde wachtwoord blijft gebruiken, loop je het risico dat je persoonlijke gegevens voor al je accounts in één keer toegankelijk zijn…  

Wijzigen per kwartaal

Vanuit DELTA adviseren we je om per account je wachtwoord minimaal eens per kwartaal te wijzigen. Dus voor je emailaccount en websites waar je persoonlijke gegevens achterlaat: van je verzekeraar, je bank, de belastingdienst, van webshops, etc. Tijdens het aanpassen van de wachtwoorden is de kans groot dat je ook accounts op je lijstje hebt staan die je eenmalig hebt aangemaakt voor bijvoorbeeld een kortingsactie. Die kun je het beste meteen netjes opheffen.

Hoe creëer ik een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord bedenken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het moet vooral lastig zijn voor iemand anders om te kunnen achterhalen of voor een computer om te kunnen kraken. Dat wordt al lastiger als je naast gewone letters en cijfers ook leestekens en andere karakters gebruikt voor de opbouw van je wachtwoord. En zorg er altijd voor dat het wachtwoord meer dan 14 karakters bevat. Nog meer is uiteraard nog beter. Op veiliginternetten.nl vind je een handige wachtwoordtool , waarmee je de sterkte van jouw wachtwoord kunt testen. 

Hulp bij het onthouden van je wachtwoorden

Het onthouden van alle wachtwoorden is logischerwijs moeilijker dan ze bedenken. Hier kun je rekening mee houden door voor het wachtwoord zinnen te gebruiken die je goed kunt onthouden, bijvoorbeeld uit een songtekst. 

Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een zogenaamde ‘wachtwoordmanager’. Dit speciale computerprogramma werkt als een digitale kluis die voor jou al je wachtwoorden en gebruikersnamen veilig opslaat. Het grote voordeel hiervan is dat je nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden: die van de wachtwoordmanager zelf.  Ook helpt de wachtwoordmanager je bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden en kun je er gemakkelijk mee schakelen tussen je computer, smartphone en tablet. Een bekend voorbeeld van een gratis variant is KeePass. De Consumentenbond besteedde hier ook al eens aandacht aan.

NB Geen enkele oplossing is 100% veilig. Dus zorg dus ook voor de KeePass geldt dat je hem goed moet opbergen en er echt een heel lastig wachtwoord voor bedenkt. Het liefst zelfs eentje die langer is dan 32 karakters.

Tweestapsverificatie

Apple, Microsoft, Google, maar ook populaire diensten als WhatsApp, Facebook, Twitter en LinkedIn bieden een extra beveiligingslaag aan: ‘tweestapsverificatie’. Als je dit hebt ingesteld, hebben hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg. Bij tweestapsverificatie wordt namelijk een toegangscode naar een vertrouwd apparaat gestuurd om in te kunnen loggen. Doe er je voordeel mee.

Bronnen:
Veiliginternetten.nl   
Alert Online