Instagram, Snapchat Facebook, Twitter... Online privézaken delen is zo gemakkelijk geworden dat we dit dagelijks doen. Prima natuurlijk, alleen voelen we ons er zo bij op ons gemak dat we vaak vergeten onze privacy voldoende te beschermen. Met de volgende tips blijf je goed alert. 

10 tips

Zo gemakkelijk als het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer af te krijgen. Zelfs als je denkt dat je iets verwijderd hebt, kan het ergens anders op internet plotseling opduiken. Informatie die je op internet plaatst kan immers door anderen worden opgeslagen en hergebruikt. Vraag je daarom van tevoren goed af of je de informatie echt wil delen. 

Heeft iemand een foto van jou geplaatst op social media en wil je dit niet? Spreek de persoon er dan op aan en vraag of de foto verwijderd kan worden. Staat er ongewenst een foto van je op Facebook? Dan heb je altijd de mogelijkheid een bericht te sturen aan de persoon die de inhoud heeft geplaatst met de vraag het bericht te verwijderen.

Als je gaat chatten:
   - Wees je ervan bewust dat anderen chatgesprekken kunnen opslaan.
   - Wil je weten hoe degene met wie je chat eruit ziet? Gebruik dan een webcam.
     Het is meteen een goede manier om erachter te komen of degene met wie je chat
     ook echt is wie hij/zij zegt dat hij is.

Laat alleen mensen toe op sociale netwerksites, die je persoonlijk kent. Het hebben van een zo lang mogelijke vriendenlijst staat indrukwekkend, maar niemand heeft 500 ‘vrienden’.

Zorg ervoor dat je profielen op sociale media afgeschermd zijn. Op Facebook kun je de zichtbaarheid van je hele profiel instellen door in het menu aan de rechterkant van de homepage naar ‘Privacyinstellingen’ te gaan en dit op ‘Vrienden’ te zetten. Op Twitter kun je dit doen door te kiezen voor ‘Instellingen’ en ‘Mijn tweets afschermen’ aan te vinken.

Schakel locatievoorzieningen uit. Sommige diensten, zoals Twitter en Instagram, bieden aan om automatisch een locatie aan je berichten toe te voegen. Schakel dit uit, zodat anderen niet kunnen zien waar je bent.

Gebruik online een bijnaam (nickname) of alleen je voornaam. Noem geen telefoonnummers, adressen, namen van scholen of bedrijven en andere herkenbare plekken, waardoor mensen er achter kunnen komen wie je bent en waar je bent.

Pas op met foto’s waaruit kan worden afgeleid waar je bent, waar je woont of waar je werkt. Plaats dus geen foto’s waarop een straatnaambord, je huis, je werk of de school van je kinderen te zien is. 

Maak een anoniem e-mailadres aan dat je kunt gebruiken als je je ergens moet registreren of als je een e-mailadres moet achterlaten om een reactie op een website te plaatsen.

10 Google eens naar jezelf om te kijken welke informatie er over je te vinden is op internet.

Houd rekening met de (online) privacy van anderen

Net zo goed als je het zelf vervelend vindt als mensen zonder toestemming foto’s of filmpjes van jou online plaatsen of verspreiden, doe dat dan ook niet zomaar van anderen. Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's. Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media. Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk. Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, of in gênante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

Bron: veiliginternetten.nl 

Alles over veilig internetten