We zijn continu online. Dat is natuurlijk prima, maar het maakt ons wel kwetsbaar voor schadelijke software als malware en spyware of hackers die ons persoonlijke gegevens willen ontfutselen. Gelukkig zijn er een hoop beveiligingsoplossingen beschikbaar. Maar hoe blijf je door de bomen het bos zien?

Veilig internetten start met bewustwording. Eigenlijk moet je alles wat je aanklikt, opent of  download op een gezonde manier ‘wantrouwen’. Dat klink overdreven, maar het is wel de meest effectieve manier  om ‘besmettingen’ te voorkomen.  Gelukkig zijn er een aantal toepassingen waarmee je zeker weet dat je de basis op orde hebt en je met een veilig gevoel kunt internetten. 

Houd Windows ‘up to date’

Zorg ervoor dat  je de updates die je aangeboden krijgt van Windows, goed bijhoudt en uitvoert.  De updates zijn belangrijk om onder andere lekken in Windows software te dichten en de Windows bescherming optimaal te houden.

Installeer firewall software

Via je modem  ben je verbonden met het internet. Door een firewall te installeren zet je in feite een eerste grenspost neer tussen jou en het internet. De firewall acteert als je “persoonlijke douane” en laat alleen het “verkeer” binnen dat daadwerkelijk voor jou bestemd is. Verdacht uitziende “vrachtwagens” met informatie worden actief door uw firewall tegengehouden. Hierdoor is het voor onbekenden niet mogelijk om van buiten de grens verbinding met uw netwerk te maken. 

Windows heeft standaard een eigen firewall. Externe antivirussoftware heeft normaliter ook een ingebouwde firewall als een van de onderdelen. Dat betreft dan wel de betaalde varianten. Bij gratis pakketten ontbreekt dit vaak.. 

Installeer betrouwbare antivirussoftware

Je laptop, tablet of smartphone uitrusten met antivirussoftware is essentieel. Een virusscanner functioneert als de “trajectcontrole” van het internetverkeer en onderzoekt bestanden op de aanwezigheid van virussen. Eenmaal gedetecteerd zorgt de virusscanner dat de kwaadaardige software wordt verwijderd. Tegelijkertijd controleert een antivirusprogramma andere programma’s op verdacht gedrag. Primair is een antiviruspakket gericht op het voorkomen van een infectie, maar bevat vaak ook mogelijkheden om reeds aanwezige infecties te verwijderen. 

Om u verder op weg te helpen naar de best geteste antivirussoftware hierbij nog twee links handige links om zelf een vergelijking te maken. Betaald of gratis?

Vergeet anti-malware niet

Anti-malware beschermt je tegen malware (malicious software). Malware is eigenlijk een verzamelnaam voor ongewenste “gasten” die via het internet binnenkomen als virussen, spyware, phising, keyloggers, enz. Zij focussen zich vooral op het verzamelen van persoonlijke informatie en proberen hun slag te slaan terwijl jij bezig bent met je online activiteiten. Malware is tot nu toe niet in staat om zichzelf te kopiëren naar andere apparaten.  Anti-malware gaat aan het werk op het moment dat de infectie is gevonden en verwijdert deze grondig. 

Windows Defender is een voorbeeld van een anti-malwareprogramma. Lees bij de aanschaf wel goed waar het programma je wel en niet tegen beveiligd. Anti-malware zou ook op virussen moeten scannen, terwijl dit niet altijd het geval is.  

Zet je spamfilter aan

Meer dan de helft van al het e-mailverkeer wereldwijd bestaat uit ongewenste (reclame)mail.
Niet alleen je mailbox zit snel vol met hinderlijk mail, je hebt ook nog kans dat deze e-mails virussen of malware bevatten. Een spamfilter is  de waakhond die je tussen je mailserver en je mailprogramma vrij kunt laten rondlopen. Op basis van verschillende criteria wordt een mail beoordeeld. Denk aan afzender, gebruikte woorden, etc. Vervolgens krijg je een seintje hoe groot de kans is dat het bericht ongewenst is, zodat je zelf kunt bepalen wat er met het bericht moet gebeuren.

De standaard bij ZeelandNet 

ZeelandNet biedt de voornoemde beveiligingsmogelijkheden standaard aan zodat je veilig kunt internetten. Bij een Premium, Super of Extreem internetabonnement zijn deze diensten zelfs gratis. Wil je ondanks het feit dat ze door DELTA gratis geleverd worden bij voornoemde abonnementen toch een betaalde versie? Hou dan in je achterhoofd dat duur of meer niet altijd beter is. Het gelijktijdig gebruik van meerdere virusscanners tegelijk of meerdere firewalls kan voorts verbindingsproblemen veroorzaken of zorgen dat uw apparatuur aanzienlijk trager werkt.

Zonder abonnement kunt u voor losse producten natuurlijk ook altijd bij ons terecht. Bijvoorbeeld voor de ZeelandNet E-mail Scan of ZeelandNet Spamfilter.