Op vakantie reizen onze smartphone en tablet gewoon mee. We checken e-mail, controleren het saldo op de bankrekening en zetten foto’s en video’s op sociale media. Handig natuurlijk, maar neem geen risico’s. Lees onze tips.

Openbaar netwerk

Gratis WiFi in cafés, restaurants, hotels, campings en op de luchthaven. We vinden het de normaalste zaak van de wereld. Houd er rekening mee dat hackers juist hier hun slag proberen te slaan. Vooral de openbare WiFi-netwerken zijn voor hen een speeltuin.

Zonder dat je het door hebt, verschaffen ze zich toegang tot je tablet of mobiele telefoon. Je wil natuurlijk niet dat een hacker je foto’s en bestanden inziet of kopieert. Of dat hij je logingegevens weet te ontfutselen. Dan ben je nog veel verder van huis. Ga goed voorbereid op pad met onderstaande tips:

  1. Maak voor je op vakantie gaat een backup van de gegevens die je op vakantie meeneemt. Als je één van de apparaten kwijt raakt, heb je thuis of in de cloud in ieder geval nog een backup.
  2. Beveilig je smartphone, tablet en/of laptop met een toegangscode. Mocht je één van je apparaten kwijt raken, dan ben je niet direct alle persoonlijke gegevens kwijt die je er hebt opgeslagen.
  3. Zorg ervoor dat niemand meekijkt als je je beveiligingscode intikt
  4. Doe geen bankzaken of andere privacygevoelige zaken via een openbare WiFi verbinding. Je weet nooit wie er mee kijkt.
  5. Maak je tijdelijk geen gebruik van WiFi? Zet deze dan uit. 
  6. Zet de dienst ‘zoek mijn iPhone’ (Apple) of ‘Find my phone’ (Android) aan op je mobiele telefoon. Raak je hem ergens kwijt? Dan kun je hem via deze app traceren.
  7. Blijf je in Nederland? Gebruik dan WifiSpots van DELTA. Zo kun je onderweg veilig internetten op circa 2 miljoen locaties (buiten Zeeland via Ziggo WifiSpots). Als DELTA-klant met een internetpakket maak je gratis gebruik van deze WifiSpots.
  8. Geef je smartphone niet aan een vreemde zonder dat je zelf kan zien wat ze erop doen. Ze kunnen er vrij snel allerlei rottigheid op installeren.
  9. Geniet van je vakantie!