Nee, de postcoderoos is geen Valentijnsactie van een loterij… Het is een belastingmaatregel waarmee het kabinet lokale duurzame opwek van stroom financieel aantrekkelijk maakt voor ons burgers. Dat lijkt te lukken, want de overheid krijgt steeds meer aanvragen binnen. Maar hoe werkt het nu precies?  

De postcoderoosregeling is bedacht om een bijdrage te leveren aan het behalen van de duurzame doelstellingen uit het Energieakkoord. Tot daarvoor kon men slechts met duurzame opwek op eigen dak en/of terrein gebruik maken van verlaging van de energiebelasting. Met de postcoderoosregeling zorgt het kabinet ervoor dat je ook zonder geschikt eigen dak en/of terrein voor het zogenoemde ‘verlaagd tarief’ in aanmerking kunt komen.

Rendement

De coöperatie of Vereniging van Eigenaren komt zelf niet in aanmerking voor het verlaagd tarief. Dit recht hebben alleen haar leden. Lid worden van een lokale energiecoöperatie kan dus een buitenkansje zijn. 

Investeren in een zonnedak zoals we beschrijven in het onderstaande voorbeeld van Maarten, Saskia en Jan-Willem, levert je mogelijk meer rendement op dan wanneer je het geld op de bank laat staan.

Vliegwiel

De regeling werd in het begin nog bestempeld als bureaucratisch. Dankzij de eerste coöperaties die het toch hebben aangedurfd, en de pragmatische ondersteuning van de Belastingdienst en het ministerie van Economische Zaken, is er nu veel meer documentatie beschikbaar die de regeling een stuk minder complex maakt. Dit heeft, zoals het nu lijkt, gezorgd voor een vliegwieleffect. 

Kortom een belangrijke ontwikkeling die DELTA nauwlettend voor je in de gaten blijft houden, en waarop we in komende maanden terug zullen komen.

Meer weten over het verlaagd tarief?

Zo werkt het

Voor de uitleg van de postcoderoosregeling gebruiken we een fictief voorbeeld: 

Maarten en Saskia uit Kruiningen vinden duurzaamheid heel belangrijk. Samen met vrienden en buren willen ze hun woorden gaan omzetten in daden. Buurman Jan-Willem heeft een agrarisch bedrijf en was al van plan om de daken van zijn schuren vol te leggen met zonnepanelen. Het prijskaartje wat hier aan hangt is behoorlijk en hij weet dat hij de installatie niet zelf kan betalen. Ook weet hij van tevoren al dat hij met de elektriciteit die hij gaat opwekken niet alleen zichzelf, maar ook zijn omgeving van stroom kan voorzien. 

Op dat moment wordt de postcoderoosregeling interessant voor hen. Met de regeling krijgen ze, als ze een energiecoöperatie oprichten, de mogelijkheid om een belastingkorting door te berekenen aan hun afnemers. De leden krijgen een mooi rendement en Jan-Willem krijgt extra financieringsruimte voor de aanschaf van de zonnepanelen. Het loont voor Maarten, Saskia en Jan-Willem dus de moeite om potentieel geïnteresseerden voor de afname van de opgewekte stroom vooral te zoeken in ‘de postcoderoos’: het viercijferige postcodegebied waarin de productie-installatie staat, plus alle direct aangrenzende postcodegebieden. 

In Jan-Willem zijn geval is de postcode van zijn woonplaats 4416. De coöperatie zou dus leden kunnen werven in Krabbendijke (4413), Waarde (4414), Yerseke (4401), etc.