Wist je ook dat verlichting verantwoordelijk is voor 15% van ons totaal elektriciteitsverbruik? DELTA adviseert om bij het uitzoeken van je verlichting altijd te zoeken naar de juiste combinatie tussen veiligheid en energiebesparing.

Hoeveel lampen heb jij thuis hangen? In 1990 lag het gemiddelde aantal lampen in en om huis op ‘slechts’ 24. Tegenwoordig praten we al over een gemiddelde van 45 lampen. Veel meer lampen dus dan vroeger, maar gelukkig kiezen we ook steeds vaker voor energiezuinige typen. Toch is 1 op de 3 lampen waarmee we in Nederland onze huizen verlichten nog steeds de gloeilamp en ook de niet zo zuinige halogeen lampen komen vaak voor. We kunnen dus nog een hoop besparen op verlichting. Dat na de gloeilamp op termijn ook de halogeen lampen binnen de EU uit de schappen gaan helpt daar gelukkig al flink aan bij.

Nostalgie

Niet de spaarlamp, maar de LED lamp is de lamp van de toekomst. De ontwikkeling van dit type lamp is de laatste jaren snel gegaan. Er worden steeds meer toepassingsmogelijkheden bedacht en ook qua grote en vormgeving kun je met LED verlichting alle kanten op. Als je nostalgisch bent ingesteld zijn er zelfs LED lampen beschikbaar met het uiterlijk van een ouderwetse gloeilamp. 

Energiezuinige lampen

Als je meer energiezuinige lampen wilt gaan toepassen, begin dan met het vervangen van de meest gebruikte en meest onzuinige lampen in huis: hoe meer branduren, hoe groter de besparing. In volgorde van energieonzuinig naar -zuinig: gloeilamp, halogeen, TL, spaarlamp en LED lamp. De laatste twee zijn zo’n 80-85% zuiniger dan de gloeilamp!

Slim verlichten

Als dagen korter worden, is het fijn om niet in een donker, maar in een verlicht huis thuis te komen. Binnen ons ‘slim wonen’ concept zoals DELTA Comfort Wijzer speelt het op afstand kunnen bedienen van je verlichting daarom een belangrijke rol. Vanaf je tablet of smartphone houd je zelf de regie over wat er bij je thuis gebeurt en kies je voor een optimale combinatie van veiligheid en energiebesparing. 

Besparen op verlichting begint bij bewust gebruik, want wat is de aller zuinigste lamp die er bestaat? Juist, de lamp die uit is.