In een reeks van artikelen brengen we je uiteenlopende voorbeelden van slimme technologieën in en rondom het huis. Van slimme koelkasten die zelf melk bestellen tot een intelligente fiets die van het slot gaat, zodra de eigenaar in de buurt is. Maar wat dacht je van het huis zelf? Dit keer laten we zien dat slimme technologie en energie efficiënt bouwen prima hand in hand gaan.

In 2012 is in het Oostenrijkse Vösendorf de allereerste ‘ELK’ woning gerealiseerd door middel van passief bouwen. ELK is leider in de Europese markt van zogenaamde ‘prefab’ woningen. In de bouw van dit energie efficiënte huis wordt alles gedaan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daar bovenop is het huis voorzien van allerlei smart home systemen die nog eens een extra bijdrage leveren aan het verkleinen van die voetafdruk. 

Storm

De zonwering is volledig geautomatiseerd om de temperatuur in huis perfect te reguleren. Het huis bestaat namelijk voor een groot deel uit glas. De zonwering staat in verbinding met een intelligent systeem dat op zijn beurt de binnentemperatuur controleert. Wanneer de temperatuur oploopt, gaan de schermen omlaag. Andersom werkt het ook. En als het buiten stormt gaan de schermen automatisch omhoog, zodat ze niet beschadigd raken.

Vaatwasser

Het intelligente systeem kent een veelheid aan slimme toepassingen, maar een bijzondere functionaliteit met een positieve bijdrage aan de efficiëntie van het gebruik van energie zijn de zonnepanelen. Doordat deze panelen in verbinding staan met de server (het intelligente systeem), wordt de geproduceerde energie direct gebruikt: bij veel zon schakelt de vaatwasser in, wordt de elektrische auto opgeladen en wordt het water opgewarmd.

Beleid

Het Europees beleid is erop gericht dat nieuwe gebouwen na 2020 geen of heel weinig energie gebruiken. Dus ook in Nederland wordt er steeds meer volgens het principe van ‘Passiefhuis’ gebouwd. Domotica wordt ingezet om alles efficiënt en energiebewust aan te sturen. Van de zonnepanelen op het dak, de boiler, zonwering tot aan de verlichting in en om het huis. De energieneutrale bouw en het gebruik van slimme technologie in huis gaan daarom hand in hand. Ook bij DELTA houden we dit nadrukkelijk in de gaten om te kijken op welke manier wij hierin een rol willen spelen. 

Energieneutraal pop-up huis

Energieneutraal bouwen kent één groot nadeel: er kleven vaak torenhoge kosten aan. Helaas is dit dan ook gelijk één van de belangrijkste redenen om af te zien van deze milieuvriendelijke ontwikkeling. Het Franse architectenbureau Multiple Studio bedacht een ruim, goedkoop en energieneutraal pop-up huis. De woning bestaat uit een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, isolatieblokken en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven. De prijs? Slechts € 38.000,-. 
 

Pop-Up House: the affordable passive house from Popup House on Vimeo.