Wat is het verschil tussen digitaal tv kijken en analoog tv kijken

Digitale tv biedt een veel betere beeld- en geluidskwaliteit en in de plaats van één analoge zender kunnen zes digitale zenders of drie digitale HD zenders worden doorgegeven. Daarnaast heeft u met Digitale TV van DELTA ook de mogelijkheid om extra zenderpakketten af te nemen en kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een digitale tv-gids, wel zo handig.

Waarom gaat DELTA over naar volledig digitaal?

Ieder jaar neemt het dataverkeer via het DELTA-netwerk met 40% toe en die groei zet de komende jaren door. Door de overstap naar volledig digitale tv en radio ontstaat er meer capaciteit voor internet op het digitale netwerk. En dat is nodig omdat:

 • Steeds meer mensen tv kijken via internet (oa. Netflix, Youtube, NPO Gemist en RTL XL)
 • Er steeds meer vraag is naar extra en flexibele tv-pakketten met hoge beeldkwaliteit (HD-zenders)
 • Steeds meer apparaten in huis gebruikmaken van internet waardoor het internetverkeer toeneemt
 • Steeds meer internetcapaciteit nodig is omdat veel vaker data wordt opgeslagen in de ‘Cloud’

Welke voordelen levert het op als we allemaal digitaal gaan kijken?

Niet alleen zorgen we er zo voor dat iedereen in de beste beeld- en geluidskwaliteit tv kijkt, maar we creëren tegelijkertijd extra capaciteit op de kabel. En dat is goed voor jou als tv-kijker, internetgebruiker en de digitale toekomst van Zeeland. Door over te stappen op een volledig digitaal tv- en radiosignaal, en zo een nieuwe stap te zetten naar de toekomst van HD, creëren we ruimte in ons netwerk. Digitale tv heeft als voordeel dat je veel betere beeld- en geluidskwaliteit ervaart, HD is de nieuwe standaard: eenmaal gewend aan HD, dan wil je niet meer terug. Wie wil er nu nog zwart-wit tv kijken?

Verandert de prijs van het TV-Basis abonnement als ik digitaal tv ga kijken?

Digitaal kijken maakt standaard deel uit van het TV-Basis abonnement. De prijs van ons tv-abonnement verandert niet. Klanten die tv afnemen bij DELTA ontvangen op dit moment al standaard zowel de analoge als de digitale tv-zenders.

Moet ik een nieuwe tv kopen om digitaal tv te kunnen kijken?

Je hoeft geen nieuwe tv te kopen. Indien je een moderne tv hebt (jonger dan 8 jaar) is de kans groot dat je op deze tv digitaal kan kijken. Dit kan met smartcard en Digitale TV Module of zonder smartcard.

Heb je een wat oudere tv die niet geschikt is voor digitale ontvangst? Je kunt dan een losse digitale ontvanger aanschaffen. Hierbij heb je de keuze uit de minidecoder waarmee je een beperkt aantal digitale zenders kunt kijken zonder smartcard, of een digitale ontvanger waarmee je met smartcard het volledige digitale zenderaanbod kunt ontvangen.

Is er al een precieze datum bepaald waarop DELTA overgaat op volledig digitaal?

Nee, die datum is nog niet definitief. Planning is dat we einde van het voorjaar (voor de zomer) gefaseerd afschakelen. Alle klanten worden hierover ruim van te voren geïnformeerd. 
 

Welke mogelijkheden zijn er om digitaal tv te kijken? 

Naast tv kijken via internet (DELTA TV-app) bieden we vier mogelijkheden om digitaal te kijken:

 1. TV kijken zonder smartcard
 2. TV kijken zonder smartcard met minidecoder
 3. TV kijken met smartcard en CI+-module
 4. TV kijken met smartcard en digitale ontvanger

Heb je al internet van DELTA en wil je ook gebruik maken van de nieuwste manier van tv-kijken? Het nieuwe DELTA Interactieve TV staat voor interactief kijken op al je schermen: de tv in de woonkamer, maar ook je laptop, tablet en smartphone. Op al die schermen heb je dan de beschikking over functies zoals live tv kijken en pauzeren, Programma Gemist, Begin Gemist, Opnemen. DELTA Interactieve TV wordt aangeboden in een aanvullende abonnementsvorm naast je internetabonnement. Je krijgt een speciale interactieve tv-ontvanger in bruikleen. Uiteraard kijk je met DELTA Interactieve TV ook gelijk volledig digitaal. Zodra het vernieuwde DELTA Interactieve TV beschikbaar is zullen we je dat natuurlijk laten weten.

Welke mogelijkheden zijn er om naar de radio te luisteren?

Er zijn 4 opties om radio te kunnen blijven luisteren als je nu nog analoge radio luistert:

 1. Digitaal radio luisteren via de tv of minidecoder/digitale ontvanger. Digitale radio via de kabel is een prima vervanging voor analoge radio
 2. FM radio luisteren via de ether. Analoge radio via ether is van redelijke kwaliteit, maar dekking is wel bepalend voor de kwaliteit
 3. Digitaal radio luisteren via de ether (DAB+). Hiervoor heb je apparatuur nodig die DAB+ ondersteunt
 4. Radio luisteren via internet. De kwaliteit is afhankelijk van internetverbinding en WiFi bereik. Indien slecht kan de verbinding af en toe bufferen

Via de ether zijn de 17 populairste radiostations te ontvangen. Via de analoge kabel bieden we 43 radiostations aan, inclusief een groot aantal internationale radiostations en enkele lokale omroepen. In het digitale radioaanbod van DELTA zijn dezelfde 43 radiostations te ontvangen die we ook analoog doorgeven, plus circa 50 reclamevrije thematische muziekzenders van Stingray Music.

Hoe kan ik radio blijven beluisteren met mijn analoge radio-/geluidsinstallatie?

Wil je graag je bestaande radio-/geluidinstallatie behouden en blijven gebruiken? Er zijn een paar mogelijkheden om radiosignaal naar je geluidsinstallatie te krijgen.

Geluidsinstallatie verbinden met digitale tv
Als je een digitale ontvanger of tv hebt waarmee je digitaal tv kijkt, kun je de geluidsinstallatie verbinden met digitale tv of digitale ontvanger/minidecoder. Je kunt vanuit de ontvanger (die dus ook aangesloten staat op je tv) of tv-toestel zelf via tulpstekers (RCA) of optische kabel (SPDIF) een directe verbinding maken met je versterker of tuner/versterker.

Achterop de ontvanger en tv zitten verschillende aansluitingen, o.a. met de aanduiding L en R voor RCA, maar ook een optische uitgang. Deze kun je gebruiken voor de aansluiting naar een ingang (bijv. AUX, VIDEO of dergelijke) op de versterkerkant. Het radiostation kiezen doe je op de ontvanger of via je tv-toestel. Ga voor meer informatie naar één van onze dealers.

FM-antenne
Je kunt ook een antenne aansluiten op de geluidsinstallatie en radio uit de lucht (ether) halen. Vaak zit er achterop een geluidsinstallatie een aansluiting voor een etherantenne (bijv. een zwart draadje opgerold aan de achterkant)

Voor € 3,99 kunt je een FM-antenne aanschaffen via onze dealers, onze klantenservice of onze monteurs.

Staat je vraag er niet tussen? 

Wij helpen je graag verder. Bekijk de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen