Kies je webmail

Glasvezel aanleg

Benieuwd naar hoe glasvezel wordt aangelegd? We lichten de verschillende stappen voor glasvezel aanleg toe op deze pagina.

De stappen voor glasvezel aanleg

1: Planning en voorbereiding

Achter de schermen is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Zij maken een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap.

2: Schouw

De aannemer komt bij jou langs om te kijken waar de aansluiting in huis komt. De woningschouw neemt soms een paar maanden in beslag, dus het kan even duren voor de aannemer bij je op de stoep staat.

3: Plaatsen bovengronds verdeelpunt

Een bovengronds verdeelpunt ziet eruit als een grote straatkast en verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen. Vanuit het verdeelpunt krijgt jouw woning een unieke glasvezelverbinding.

4: Graafwerkzaamheden

De graafploeg graaft een sleuf in de berm of onder de stoep. Daarin komen de kabels te liggen. Voordat de aannemer start met graven bij jou in de buurt, ontvang je een brief of folder. Jouw woning blijft bereikbaar.

5: Van de straat naar jouw woning

Vanaf de straat wordt de kabel tot de voorgevel van jouw woning aangelegd. De aannemer graaft door de tuin of de kabel wordt onder de grond naar jouw woning geschoten. Je hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Jouw tuin wordt netjes achtergelaten.

6: Aansluiting in huis

De aannemer laat weten wanneer de monteur langskomt om de glasvezelaansluiting te plaatsen. Er wordt een klein gaatje in de gevel geboord. Daar gaat de kabel doorheen. In de woning sluit de monteur vervolgens het ‘glasvezelaansluitpunt’ aan.

7: Glasvezelinternet activeren

Heeft de aannemer de aansluiting in huis geplaatst, dan rest nog een test van het netwerk en daarna is het netwerk gereed voor activatie. Heb je een abonnement afgesloten? Dan ontvang je het installatiepakket en krijg je een uitnodiging om een afspraak met de monteur te plannen. Daarna maak je gebruik van internet, tv en bellen via glasvezel.

Video

In deze video zie je stap voor stap hoe een wijk wordt aangesloten.

Veel gestelde vragen

Op onze pagina met veel gestelde vragen vind je vragen die gerelateerd zijn aan aanleg.

Bekijk veel gestelde vragen

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.