MijnDELTA
Online TV
Webmail
Over glasvezel in Zeeland
We focussen nu op de aanleg van de eerste 100.000 glasvezel-aansluitingen in Zeeland. Daarna kijken we hoe en wanneer we verder gaan. Zolang er geen glasvezel in uw plaats beschikbaar is, kunt je gebruik (blijven) maken van ons gigasnelle kabelnetwerk.
Het is goed om te weten dat Zeeland een zeer hoogwaardig glasvezel-coax-netwerk heeft waarop we nu al zeer hoge snelheden tot 1 Gbps aanbieden. Dit is vergelijkbaar met de snelheid van glasvezel. 95% van Zeeland heeft, dankzij het netwerk van DELTA, toegang tot dit snelle internet. Zeeland is hiermee koploper in Nederland
Op deze pagina houden we de planning van de aanleg bij. Zodra we in jouw plaats van start gaan krijg je persoonlijk bericht.
Zodra we in jouw plaats van start gaan krijg je persoonlijk een brief met meer informatie. Hierin vertellen we hoe we de aansluiting in jouw huis maken en hoe de glasvezel aanleg verder gaat.
Nu al nieuwsgierig? Kijk dan hier voor de 7 stappen in het aanlegproces.
Als je in een gebied woont waar glasvezel wordt aangelegd ontvang je een brief met informatie over de aanleg en de mogelijkheden voor een abonnement.
Je kunt ook altijd hier een postcodecheck doen.
Heb je vragen over bijvoorbeeld de planning van de werkzaamheden in de buurt of jouw woningaansluiting?
Kijk dan eerst op deze pagina. Hier vind je meer informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk en de aansluiting in huis.
Heb je een specifieke vraag over de aansluiting van jou woning?
De aannemer is verantwoordelijk voor de aanleg van het netwerk. Zij nemen contact met je op over het maken van de huisaansluiting. De contactgegevens van de aannemer staan bij de informatie over jouw gemeente.
Kijk hier om jouw gemeente te kiezen.
In de meeste gevallen hoeft de aannemer niet te graven. De glasvezelkabel wordt vanaf de straat met een speciale techniek (tuinboring) onder de grond door aangelegd (geschoten).
Als graven toch nodig is dan bespreekt de aannemer dit tijdens het schouwen van de woning. De aannemer komt dan langs om de plaats van het aansluitpunt in huis te bespreken en kijkt gelijk naar de beste manier om van de straat naar de gevel van je huis te komen.
Nee, hier zijn geen kosten aan verbonden.
Als je over wil stappen naar glasvezel heb je een ander internetabonnement nodig. Je bestelt hier een glasvezel Flexpakket. Zodra de huisaansluiting is gemaakt en de aanleg van het glasvezelnetwerk is afgerond wordt je abonnement omgezet.
Je krijgt bericht als het zover is. Er komt dan ook een monteur die het glasvezelinternet abonnement komt installeren.
Er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden als je overstapt naar glasvezelinternet. Lees meer hier waar je rekening mee moet houden
Nee hoor, je bent dit niet verplicht.
Het is wel zo dat we nu langskomen voor het maken van een gratis huisaansluiting. Je woning is dan voorbereid op de toekomst en het moment dat jij of misschien de volgende bewoner wil overstappen naar glasvezelinternet. Je hoeft dus geen glasvezel abonnement te kiezen.
Als je de aansluiting nu niet laat maken en je dit later toch wel wilt dan komen we hiervoor terug. Mogelijk zijn er dan wel kosten aan verbonden.
Het aansluiten van jouw woning op ons glasvezelnetwerk is gratis. Bovendien bepaal je zelf of en wanneer je wilt overstappen op ons glasvezelnetwerk.
Zo is je huis voorzien van de nieuwste generatie glasvezel en kun je er gebruik van maken wanneer jij dat wilt.
Als twee of zelfs drie partijen glasvezel aanleggen naar een woning, zou dit in theorie kunnen.
Het zou mooi zijn als we dat kunnen beperken tot een keer, maar uitsluiten kunnen we dat niet. Dat geldt overigens ook voor als we net een glasvezelverbinding hebben gelegd en een week later de riolering wordt vervangen.
In Zeeland breiden we dit jaar ons glasvezelnetwerk uit naar zo’n 100.000 adressen. De planning daarvoor staat op deze pagina. Het kan gebeuren dat werkzaamheden anders lopen en dat we daarom de planning moeten aanpassen.
Daarom willen we niet al te ver vooruitlopen op de planning. Zodra we jouw woonplaats ook gaan voorzien van glasvezel ontvang je hierover een brief.
Nee, dat is niet nodig als DELTA al glasvezel aanlegt. Daarnaast blijft ook het kabelnetwerk van DELTA gewoon beschikbaar.
DELTA legt de komende jaren een glasvezelnetwerk aan met de allernieuwste XGS-PON technologie. Hiermee bieden we de hoogste snelheid op glasvezel, tot wel 8 Gbps.
Je kan bij DELTA direct al een abonnement kiezen voor de snelheid van 1 Gbps. Deze snelheid bieden we ook al via ons gigasnelle kabelnetwerk. Als je tijdens de aanleg van glasvezel al deze snelheid wil ervaren kies je nu al voor een kabelabonnement, daarna stap je dan over op een glasvezelabonnement als jij dat wilt.
Heb je nu al kabel van DELTA? Dan kun je dat gewoon houden. We adviseren je wel om de gratis glasvezel huisaansluiting te laten maken. Als het glasvezelnetwerk dan gereed is dan kun je je kabelabonnement omzetten op het moment dat jij dat wilt.
We hebben in 2019 aangekondigd dat we 100 miljoen euro investeren in een nieuw glasvezelnetwerk voor Zeeland. Die plannen rollen we nu uit.
Het kan gebeuren dat daarbij ook een andere partij heeft besloten om glasvezel aan te bieden. Dat gebeurt in dit geval. We willen onze klanten blijven voorzien van een superieure internetverbindingen en optimaliseren met glasvezel onze dienstverlening.
Voor het aanleggen van glasvezel gaat veel werk vooraf. Zoals het uittekenen van de exacte verbindingslocaties en het bepalen van de knooppunten. Dit geheel wordt ingediend bij de gemeente om een vergunning te krijgen. Dit proces voeren we onafhankelijk uit, en wij kennen de plannen van onze concurrenten niet.
De gemeente heeft de mogelijkheid om hier een coördinerende rol in te pakken. Maar is dit niet verplicht.
In theorie kunnen meerdere partijen op dezelfde plek aanleggen. Dat is het gevolg van commerciële marktwerking. (Iedereen mag een kapperszaak openen, ook als er al twintig kapperszaken in een bepaalde plaats zijn). Het kan dus gebeuren dat er toevallig door twee partijen een glasvezelnetwerk wordt aangelegd in dezelfde buurt.
Omdat we zien dat de internetbehoefte ieder jaar met 40 procent groeit. We hebben de afgelopen periode de capaciteit verhoogt door op 15.000 plaatsen apparatuur in het netwerk te vernieuwen. Een volgende stap is het uitbreiden van ons glasvezelnetwerk zodat we (ook) in de (verre) toekomst iedereen van een stabiele internetverbinding kunnen blijven voorzien.
Daarbij zien we dat de behoefte van onze klanten verandert. Steeds meer mensen werken thuis en in de cloud. Daarvoor is het prettig om een hogere uploadsnelheid te hebben.
Op deze manier geven we onze klanten de mogelijkheid om zelf te kiezen uit een verbinding die het beste bij hen past. De een wil graag televisies door heel het huis makkelijk aansluiten. Dat gaat beter via de kabel. De ander wil liever een hogere uploadsnelheid.
De diensten internet, tv en bellen blijven zowel via de kabel en via glasvezel beschikbaar.
Bij nieuwe abonnementen kun je alleen voor een glasvezel abonnement kiezen zodra dit beschikbaar is op jouw adres.
DELTA investeert al sinds 1995 in glasvezelinfrastructuur in Zeeland. 60 procent van het huidige netwerk bestaat namelijk al uit glasvezel.
Deze nieuwe investeringen zijn voor de lange termijn. Hier zullen we dus ook in de komende jaren mee door blijven gaan. Dit zijn reguliere investeringen om de Zeeuwse internet-infrastructuur op topniveau te houden.
Netwerkpartijen maken daarin verschillende keuzes. Of het toelaten van andere partijen wel of niet kan, hangt af van de netwerkstructuur en -inrichting (technisch).
Het heeft ook te maken met bedrijfsstrategie: als je over het netwerk van een andere partij diensten wil leveren, staan daar uiteraard ook kosten tegenover. Dus een partij kan er ook voor kiezen om dan zelf een netwerk aan te leggen.
Overigens is ons glasvezelnetwerk een open netwerk. Dat betekent dat andere providers hun diensten mogen aanbieden over ons netwerk.
Het is nu mogelijk om via het netwerk van DELTA een abonnement af te sluiten bij een andere provider. In de plaatsen waar het glasvezelnetwerk geactiveerd is bieden andere providers ook abonnementen aan.
In de Nederlandse Telecomwet is bepaald dat telecomaanbieders een eigen netwerk mogen aanleggen.
Dat werkt ongeveer hetzelfde als twee kapperszaken in dezelfde plaats. Als er in een bepaalde plaats al een kapper is, blijft het voor een andere ondernemer ook mogelijk om een zaak te openen. Het is aan de ondernemer om te bepalen of hij voldoende klanten kan helpen.
In Zeeland bieden we met ons coax-netwerk al zeer hoge snelheden tot 1 Gbps. Daarmee is Zeeland koploper in Nederland als het gaat om meeste huishoudens met toegang tot snel internet. In de toekomst zien wij het data-gebruik verder toenemen.
Daarom leggen wij leggen de komende jaren een glasvezelnetwerk aan met de allernieuwste XGS-PON technologie. DELTA maakt de glasvezelaansluitingen in huis gratis en laat de kabelaansluiting ook gewoon intact. Iedereen kan dan zelf beslissen óf en wanneer er wordt overgestapt naar een glasvezelinternet-abonnement.
DELTA legt een eigen glasvezelnetwerk aan. Dit is voor ons een logische volgende stap om het beste netwerk van Zeeland te behouden voor onze klanten.
Met een eigen netwerk borgen we ook de kwaliteit en bovendien hebben we ervoor gekozen om de nieuwste generatie glasvezel uit te rollen, waarover nu al zeer hoge snelheden tot 8 Gbps mogelijk zijn.
Overal waar we kansen zien om glasvezel aan te leggen, doen we dat. De kosten voor de aanleg van glasvezel wordt grotendeels bepaald door het aantal meters dat moet worden gegraven om een woning te voorzien van een verbinding.
Woningen in het Zeeuwse buitengebied liggen soms wel kilometers uit elkaar en het is regelmatig noodzakelijk om door privégronden te graven. Dat maakt de aanlegkosten per adres onevenredig hoog en het aanlegproces complexer.
Zonder extra financiële ondersteuning vanuit bijvoorbeeld de overheid, zien wij op dit moment geen mogelijkheden om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Wel bieden we op dit moment een vast-draadloos netwerk.
De kosten van je abonnement worden vooral bepaald door de internetsnelheid die je kiest, de wijze waarop je tv wilt kijken en het aantal zenders dat je wil ontvangen. Dus niet zozeer door de kabel waarover we die snelheid en zenders leveren.
Wil je meer weten over de kosten en de mogelijkheden van een abonnement via glasvezel? Kijk dan op deze pagina.
Beide netwerken hebben hun eigen sterke karaktereigenschappen. Zo heeft coax het voordeel dat je tv kunt kijken door heel je huis zonder dat je voor elke tv een interactieve tv-ontvanger nodig hebt. Via de kabel kijk je tv met alleen een smartcard of zelfs zonder (free to cable).
Glasvezel wordt juist weer gekenmerkt door de hoge uploadsnelheden die je ermee kunt behalen en de lage latency, ofwel een snellere reactietijd bij het versturen van data. Daarnaast is glasvezel op termijn de techniek van de toekomst met de steeds toenemende hoeveelheid dataverkeer.
Lees meer over "wat is glasvezel".
Om televisie te kunnen kijken heb je bij glasvezel bij iedere tv een interactieve tv-ontvanger nodig.
Via de kabel kun je ook zonder decoder of smartcard naar een bepaalde hoeveelheid digitale zenders kijken.
Glasvezel biedt sneller en stabieler internet en is beter in staat om een hogere capaciteit te verwerken.