Ik heb een e-mail gehad waarin om persoonlijke gegevens gevraagd wordt. Kan ik deze vertrouwen?

Waarschijnlijk niet. Bedrijven vragen vrijwel nooit via e-mail om persoonlijke informatie.

Waarschijnlijk gaat het om phishing: een vorm van internetfraude waar fraudeurs om persoons- of inlogggegevens vragen of kwaadaardige software op je computer installeren (malware). Meestal leidt de link in de mail naar een nagebootste website. Open verdachte mails niet en verwijder ze direct.

Phishing-mailtjes zijn moeilijk van echt te onderscheiden. Wij geven je graag tips om ze op tijd te herkennen. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

• Let op een dreigende toon in de e-mail: bijvoorbeeld dat gegevens zeer snel moeten worden ingevuld.
  • In de mail wordt gevraagd om een bijlage te openen, een bestand te downloaden of op een link te klikken.
  • In de mail staan veel spel- en grammaticafouten.
  • Het e-mailadres is vreemd en niet van Nederlandse afkomst.
  • Je hebt niet om een e-mail gevraagd of onlangs contact gehad met het desbetreffende bedrijf.
  • Ga nooit in op verzoeken om bankgegevens, pincodes, klantummers of andere gevoelige informatie door te geven.