10 meest memorabele tv-momenten van 2019

2019 zit er bijna op. Een goed moment om terug te kijken en te zien wat het jaar ons heeft gebracht. Zeker qua televisie zijn er meerdere gebeurtenissen die we ons tot lang in het nieuwe decennium zullen herinneren. We zetten de tien – wat ons betreft – meest memorabele tv-momenten van 2019 voor je op een rij. 

10. Rob Geus verspilt voedsel tijdens Expeditie Robinson

Cultheld Rob Geus zorgde dit seizoen voor het meest spraakmakende moment van Expeditie Robinson. In het programma waar bekende Nederlanders op een onbewoond eiland moeten overleven, gooit hij een mislukt meelpapje in zee. Dat uitgerekend de ster van De Smaakpolitie in deze situatie voedsel verspilt, zorgt voor veel verbazing bij de kijker. Ook de makers van het programma zorgden voor nog een opvallend tv-moment van de expeditie. Door een verkeerde promo uit te zenden werden vroegtijdig de finalisten van het seizoen verklapt.

9. Eva Jinek neemt afscheid van de NPO

Ruim 1,2 miljoen kijkers zagen hoe Eva Jinek op de late avond 27 september afscheid nam van de NPO. Vanaf januari is de succesvolle talkshow host te zien bij RTL4. Waar andere  talkshows de laatste jaren alleen maar kijkers verloren, nam de populariteit van Jinek steeds verder toe. De NPO probeert haar vertrek op te vangen met maar liefst 10 nieuwe presentatoren. Jineks overstap heeft bovendien bijgedragen aan het besluit van Jeroen Pauw om ook te stoppen met zijn show.

8. RTL stopt met reality-tv na grensoverschrijdend gedrag

Een opvallende mededeling eind november van Peter van der Vorst. De programmadirecteur van RTL haalt per direct alle ‘guilty-pleasure reality-tv’ van de buis. Aanleiding is een aantal scènes uit het programma ‘De Villa’ waarin mannen zich seksueel opdringen aan vrouwelijke mede-kandidaten. Van der Vorst zegt dat de producent van het programma de kandidaten heeft aangespoord tot seksueel overschrijdend gedrag. Hij is gechoqueerd en start onderzoeken naar de populaire series Temptation Island en Love Island.

7. Martine Bijl overleden

Op 30 mei verloor Nederland een ongekend televisie-icoon. Martine Bijl overleed op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van een hersenbloeding. Ze was op het einde van haar carrière vooral bekend als presentatrice van Heel Holland Bakt. Daarvoor maakte ze furore in de programma’s Wie van de drie, Het Zonnetje in huis en de televisiecommercials voor HAK. Bijna 1,4 miljoen Nederlanders keken op 3 juni naar een speciaal ingelast eerbetoon aan Martine Bijl.

6. Floor Jansen zingt ‘Phantom Of The Opera’ bij Beste Zangers

De – voorheen relatief onbekende – Nightwish-zangeres Floor Jansen was dit seizoen bijna elke avond de grote ster van het programma Beste Zangers. Het onbetwiste hoogtepunt was haar vertolking van ‘Phantom Of The Opera’ in de laatste uitzending van het seizoen, samen met Henk Poort. Op de avond zelf keken al ruim twee miljoen mensen, maar het optreden viel tot ver buiten de landsgrenzen op. Op Youtube staat de teller inmiddels op ruim 5 miljoen views.

5. Tram-aanslag Utrecht

2019 zullen veel Nederlanders zich ook blijven herinneren vanwege de verschrikkelijke aanslag in een Utrechtse tram op 18 maart. Er vielen vier doden en zes gewonden. De hoofdverdachte Gökman T. werd later op de dag gearresteerd. Zowel een geplande stakingsdag van de politie als de meeste campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen werden opgeschort. Ruim 2,4 miljoen mensen bekeken die avond het extra ingelaste NOS-journaal.

4 . Ajax verspeelt finaleplaats Champions League in de laatste seconden

Je hoeft geen voetbalfan te zijn om je nog goed te herinneren wat er op 8 mei 2019 gebeurde. Ajax leek voor het eerst in een kwarteeuw weer de finale van de Champions League te halen. Maar na een ruime voorsprong bij rust, ging het uiteindelijk toch nog helemaal mis. Tottenham Hotspur scoorde  in de 96e minuut de 2-3 en mocht daardoor naar de finale. Bijna 5 miljoen mensen zagen de Amsterdamse droom die avond keihard uit elkaar spatten.

3.  Chateau Meiland wint Gouden Televizier-ring

Aan het begin van 2019 kenden slechts een aantal fans van Ik Vertrek de familie Meiland. Nu kent heel Nederland het markante gezin en worden de uitspraken van vader Martien door velen geïmiteerd (Wat goeed!). In 19 afleveringen zagen we hoe de familie Meiland een Frans chateau opknapt en uiteindelijk runt als B&B. De enorme populariteit werd op 28 oktober bekroond. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders zagen hoe Martien Meiland met een spraakmakende speech de Gouden Televizier-ring in ontvangst nam.

2. Jackie Groenen schiet Nederlands vrouwenelftal naar WK-finale

Absolute kijkcijferrecords voor het vrouwenvoetbal. Wereldwijd keken gemiddeld 82 miljoen mensen naar de WK-finale Nederland – Verenigde Staten. In ons land zagen maar liefst 5,5 miljoen kijkers hoe de Oranje Leeuwinnen uiteindelijk met 2-0 verloren. Het mooiste moment kwam dan ook uit de wedstrijd ervoor; de halve finale op 3 juli. Jackie Groenen schoot in de 99e minuut de bal vanaf 20 meter langs de Zweedse keeper. Nederland was in extase.

1. Duncan Laurence wint Eurovisie Songfestival

Op 19 mei wordt zanger Duncan Laurence in één klap wereldberoemd. Met zijn nummer Arcade wint hij voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie Songfestival voor Nederland. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders zagen hoe Duncan zijn favorietenrol in Tel Aviv waar wist te maken. Dankzij Madonna was de avond overigens voor een tweede keer memorabel. Door haar muzikale optreden werd ze wereldwijd op social media veel besproken.