4 brandende vragen over het Eurovisie Songfestival

Gaan we met Duncan Lawrence voor het eerst sinds 44 jaar weer eens het Songfestival winnen? Voor het antwoord op die vraag zul je toch echt moeten wachten tot zaterdagnacht 18 mei. Wel kunnen we een antwoord geven op vier vragen die je jezelf ongetwijfeld wel eens hebt gesteld.

Nee, voor de kwaliteit van de muziek kijk je niet naar het Eurovisie Songfestival. En kun jij de winnende landen van de laatste vijf jaar opnoemen? Waarschijnlijk niet. Maar toch… Voor veel mensen is het liedjescircus een guilty pleasure. En wat is er nu leuker dan met z’n allen commentaar geven op de songs en de uitdossingen? Wil je je vrienden om de oren slaan met een paar belangwekkende feiten over het ESF, lees dan verder.

Hoe goed gokken de bookmakers eigenlijk?

Heel aardig, maar niet perfect. De afgelopen vier jaar was alleen in 2015 de winnaar bij de wedkantoren ook de winnaar van het festival. Maar als je met vrienden een eigen pooltje opzet, kan het geen kwaad even de actuele standen van de ‘bookies’ te bekijken. Een land dat goed scoort bij de bookmakers, doet het bijna altijd ook heel aardig op het festival.

Opvallend: in 2017 stond Italië wekenlang fier bovenaan, maar kwam Francesco Gabbani uiteindelijk niet verder dan de zesde plek. Dat kwam mede door zijn tegenvallende performance op de avond zelf. Dat gaat onze Duncan dit jaar natuurlijk niet gebeuren!       

Wat was de gekste songfestival-act ooit?

Tja, wat is gek… Nou, er is heel wat mafs de revue gepasseerd de afgelopen 62 jaar. Natuurlijk herinneren we ons Hard Rock Hallelujah van de Finse hardrockers Lordi nog. Ze wonnen er in 2006 zowaar mee. Ook Conchita Wurst (Oostenrijk, winnaar 2014) was een allesbehalve alledaagse deelnemer.

Maar wat te denken van een kalkoen die “Irelande douze points” kirt? Van wat langer geleden dateert de Belgische act Telex met het toepasselijk getitelde Eurovision. Onbegrijpelijk toch dat dit lied in 1980 als laatste eindigde?

Waarom doen er ook landen buiten Europa mee?

Eurovisie = Europa, toch? Nou, niet helemaal. Israël, Marokko en Armenië liggen niet in Europa, maar zijn wel lid van de European Broadcasting Union (EBU) en doen mee of hebben meegedaan. Ook landen als Libanon, Algerije, Egypte, Jordanië en Libië zouden volgens de spelregels mee mogen doen, alleen deden ze dat nog nooit.

Een geval apart is Australië. Het Songfestival is aan het andere eind van de wereld al jaren enorm populair. Daarom mochten de Australiërs in 2015 meedoen. Eenmalig, zo was de bedoeling, maar het presteerde zo goed en het enthousiasme was zo groot dat Australië voor de gelegenheid nog steeds bij Europa hoort.

Klopt het wel dat Oost-Europese landen elkaar zo veel punten geven?

Inderdaad, de Oostbloklanden delen wel heel graag punten aan elkaar uit. Maar het is nogal flauw om alleen deze regio van vriendjespolitiek te betichten. Zo gaf Nederland door de jaren heen de meeste punten aan… België. Daarna werd Duitsland het vaakst beloond. En ja hoor, onze zuiderburen gaven óns ook de meeste punten, gevolgd door de Duitsers.

Het Eurovisie Songfestival van 2019 op tv

Kun je geen genoeg krijgen van het Eurovisie Songfestival? We zetten alle uitzendingen voor je op een rij:

Zaterdag 11 mei
Beste Zangers – Songfestival, 20.30 uur, NPO 1
Duncan Laurence, op weg naar het songfestival, 22.00 uur, NPO 3

Dinsdag 14 mei
Op weg naar het Songfestival 2019, 20.30 uur, NPO 1
Eurovisie Songfestival 2019 – 1e halve finale, 21.00 uur, NPO 1

Donderdag 16 mei
Op weg naar het Songfestival 2019, 20.30 uur, NPO 1
Eurovisie Songfestival 2019 – 2e halve finale, 21.00 uur, NPO 1

Zaterdag 18 mei
Op weg naar het Songfestival 2019, 20.30 uur, NPO 1
Eurovisie Songfestival 2019 – Finale, 21.00 uur op NPO 1