Deze 8 YouTube-kanalen moet je gezien hebben

De meeste mensen kennen YouTube-kanonnen Pewdiepie, EnzoKnol en DudePerfect, en de voorpagina van YouTube staat vaak vol met muziekclips en televisie- en sportfragmenten. Er zijn genoeg leuke kanalen met interessante content om te volgen. Van koken tot wetenschap en van humor tot fitness: deze makers moet je dit jaar zeker in de gaten houden.

Culinair

Bon Appetit | 3,2 miljoen abonnees

Het Amerikaanse Bon Appétit verschijnt sinds 1956 tien keer per jaar als tijdschrift en is sinds een paar jaar met veel succes actief op YouTube. Iedereen maakt fouten in de keuken, zo ook de food editors van Bon Appetit. En dat zorgt voor toegankelijke, vaak grappige video’s met flink wat variatie. Bijvoorbeeld hoe je thuis een Snickers maakt, je eigen kombucha brouwt of een Thaise larb maakt met paddenstoelen en pinda’s. En hoe worden worsten eigenlijk gemaakt? Bon Appetit legt het je graag uit.

Binging with Babish | 3.8 miljoen abonnees

Binging With Babish is het kanaal van amateurkok Andrea Rea. In zijn kleine keuken in Manhattan worden geen gebruikelijke gerechten gebakken: Rea maakt vooral eten na uit films, series en games. Bijvoorbeeld Chileense zeebaars uit Jurassic Park, een dampende kom berenstoof uit Red Dead Redemption of knapperig Direwolf-brood uit Game of Thrones. En dat leidt vaak tot grappige momenten, want niet ieder fictief gerecht is een culinair succes.

Infotainment

Tom Scott | 1,7 miljoen abonnees

Tom Scott kan alles interessant maken. Hij reist in zijn serie Amazing Places de hele wereld rond om op zoek te gaan naar interessante plekken, en legt in zijn andere serie Things you might not know in heldere taal uit hoe onbegrijpelijke dingen werken. Waarom loopt de tijd in Denemarken bijvoorbeeld 0,7 seconde achter op de rest van de wereld, en hoe werkt autotune nou eigenlijk? Scott heeft het antwoord.

Baumgartner restoration | 650.000 abonnees

Het kanaal van kunstrestaurateur Julian Baumgartner is een onverwacht succes op YouTube. Want wie had gedacht dat video’s over het restaureren van schilderijen zo’n snelgroeiend publiek zou aantrekken? Het geluid van al die penselen en kwasten op het doek levert een flinke dosis ontspannende ASMR op, en het is erg bevredigend om te zien hoe een vies, beschadigd kunstwerk door Baumgartner wordt omgetoverd tot een doek dat net uit het atelier van de maker lijkt te komen.

Muziek

NPR Tiny Desk | 2,4 miljoen abonnees

Het kanaal van NPR Music (de publieke radio-omroep van de Verenigde Staten) is dé plek als je houdt van goede muziek met minimale middelen. Kan ook niet anders op dat geïmproviseerde podium van paar vierkante meter. Toch komen er dikwijls grote namen langs, zoals Mac Miller, Adele, Anderson .Paak en The Cranberries.

Fitness

Yoga With Adriene | 4,6 miljoen abonnees

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Rol op de vloer een yogamatje uit en zet Yoga With Adriene aan. Iedereen is welkom: van absolute beginners, mensen met een blessure of beperking, of juist degenen die hun conditie op peil willen houden. Met handige, korte sessies van een kwartier tot complete maandprogramma’s met dagelijkse oefeningen is dit kanaal een blijvertje voor veel sportliefhebbers. Namasté!

Geschiedenis

World War 2 | 200.000 abonnees

Op het kanaal van World War Two behandelt een team van enthousiaste historici iedere week de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in realtime. Zo krijg je een bijzonder gedetailleerd beeld van de geschiedenis voorgeschoteld zonder het overzicht te verliezen. De serie is net begonnen, dus dit is het ideale moment om voor de komende zeven jaar in te schakelen.

Nieuws

Vox | 5.6 miljoen abonnees

Het nieuws begrijpelijker maken: dat is de missie van de journalisten van Vox. Wat in 2014 begon als website (natuurlijk niet te verwarren met Fox), groeide op YouTube uit tot een succesvol kanaal met inmiddels ruim vijf miljoen abonnees. Vox gaat dieper in op de achtergrond van nieuws, en legt ingewikkelde materie op een begrijpelijke manier uit. Bijvoorbeeld hoe Amerika zo’n internationale grootmacht werd, of hoe het conflict in Syrië begon.