Acht tips voor minder schermtijd
29 november 2024Breng je ook liever iets minder tijd door op je telefoon? Het is goed om je bewust te zijn van je 'schermtijd': hoe vaak en hoelang je op je telefoon zit. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je je schermtijd checkt en hoe je die kan beperken. Zo kan jij met een gezond telefoongebruik de decembermaand in.
We halen allemaal onze telefoon graag en vaak uit de broekzak — om een foto te maken, het weer te checken, te appen of om onderweg dat ene tv-programma terug te kijken. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar het is een goed idee om even stil te staan bij je telefoongebruik: is het nog in balans, of zou je liever wat meer tijd besteden aan andere activiteiten? Met het oog op de aankomende feestdagen wil je misschien wel wat meer ‘in het moment’ zijn, meer aandacht hebben voor de mensen om je heen.
Bij DELTA vinden we het belangrijk dat iedereen op een gezonde manier met zijn of haar telefoon omgaat. Je bepaalt zelf wat je gezond vindt. (Voor kinderen zijn er trouwens wel richtlijnen — waarover straks meer.)
Schermtijd controleren (op iPhone en Android-telefoons)
Op iPhones moet je eerst het meten van je schermtijd inschakelen. Vervolgens kan je jouw schermtijd per week of per dag inzien via Instellingen > Schermtijd > Bekijk alle app- en websiteactiviteit. Om je schermtijd direct op je startscherm te zien installeer je de Schermtijd-widget.
Op Android-telefoons vind je je schermtijd in een voor geïnstalleerde app die Digitaal Welzijn heet. Je vindt Digitaal Welzijn in je instellingen. Ook voor Android zijn er Schermtijd-widgets beschikbaar.
Acht tips voor minder telefoongebruik (op iPhones en Android-telefoons)
Er zijn verschillende apps en tools beschikbaar om de tijd op je telefoon te beperken.
1. Stel een dag daglimiet in.
Is er een app die je te vaak opent of te lang gebruikt? Stel een daglimiet in, ook wel app-timers genoemd. (Android / iOS)
2. Stel een socialmedia-limiet in.
Stel limieten in voor je socialmedia-apps. Die zijn zo gemaakt dat je een eindeloze stroom aan nieuwe berichten, foto’s en video’s niet ziet. Zo ben je minder geneigd je app te openen. Social media zijn ook via de browser te bekijken. Dat werkt vaak net iets minder prettig, maar je zal er minder door gestoord en naartoe getrokken worden.
3. Stel een focus-modus in.
Stel een ‘focus-modus’ In een focus-modus worden door jou gekozen apps ‘gepauzeerd’: je ontvangt geen notificaties en ze zijn niet zomaar te openen. Een focus-modus kan op door jou gekozen tijden automatisch worden geactiveerd, of je activeert ‘m handmatig. (Android / iOS) Bedtijdstand is een variant hierop.
4. Stel de juiste notificaties in.
Notificaties (meldingen) kunnen handig zijn, maar ze leiden ook af, halen je aandacht weg bij dat gezellige etentje bijvoorbeeld. Met ‘niet storen’ (Android / iOS) schakel je tijdelijk alle notificaties uit. Je kan uitzonderingen instellen voor mensen die je altijd moeten kunnen bereiken. Kijk ook eens naar welke apps je überhaupt meldingen mogen sturen en welke niet. (Android / iOS)
5. Breng makkelijk je schermtijd omlaag.
Sommige apps gebruiken speltechnieken om je te helpen je schermtijd omlaag te brengen. Focus Plant bijvoorbeeld: je krijgt een virtueel plantje dat groeit naarmate je minder op je telefoon zit. One Sec werpt (speelse) hindernissen op als je bepaalde apps wil openen. Zo’n hindernis geeft je tijd om bewust na te denken of je dat wel écht wilde. Beide apps zijn beschikbaar voor Android en iOS.
6. Kies voor telefoonvrije momenten.
Bepaal telefoonvrije momenten. Leg bijvoorbeeld altijd je telefoon weg tijdens het eten, sociale gelegenheden of bij gezinsactiviteiten. Ook ruimtes, zoals de slaapkamer, kan je telefoonvrij houden.
7. Kies voor vaste tijden.
Bepaal vaste tijden waarop je wél je telefoon wil checken voor appjes, meldingen en e-mails (‘contactmomenten’). Door alleen op gezette tijden je telefoon te checken, blijf je verder fijn gefocust.
8. Wees creatief met offline activiteiten.
Beloon jezelf met andere (offline) activiteiten. Denk na over wat je leuk vindt, wat je ontspanning geeft of een ander goed gevoel. Wandelen, lezen, een taart bakken, een bordspelletje spelen … Maak er een lijstje van, zo heb je altijd een leuke reden om je telefoon weg te leggen.
Je kind helpen om minder op de telefoon te zitten
Voor volwassenen is het al een grote uitdaging om het telefoongebruik te beperken, laat staan voor tieners. Gelukkig kan jij ze daarmee helpen. Veel van de tips voor volwassenen, gelden namelijk ook voor kinderen. Bijvoorbeeld:
- Spreek een daglimiet met je kind(eren) af voor telefoongebruik in het algemeen, en/of voor social media en videoplatforms in het bijzonder.
- Spreek telefoonvrije momenten af, zoals bij het ontbijt, op school of tijdens het avondeten.
- Maak een lijstje met leuke (offline) activiteiten voor je kind die je eventueel samen kan ondernemen.
Het nationaal kenniscentrum Nederlands Jeugdinstituut heeft richtlijnen en tips opgesteld over schermtijd en afspraken rondom telefoongebruik voor kinderen van verschillende leeftijden. Op hun website lees je er meer over.
Kies voor een telefoon met alle mogelijkheden om mobiel te minderen.
Speciaal voor onze internetklanten is er DELTA Mobiel. In combinatie met superscherpe Sim Only abonnementen kun je ook kiezen voor verrassend goede deals op Samsung en iPhone telefoons met krachtige camera’s. En goed om te weten: bij DELTA Mobiel heb je uitstekend bereik, want je belt en internet via het snelle en stabiele netwerk van Odido.
Ga naar delta.nl/mobiel en bekijk al onze telefoons en abonnementen.