Agnès Varda 90 jaar: TV5MONDE geeft camera Leica weg

Regisseuse Agnès Varda was een briljant icoon uit de nouvelle vague stroming. Ze was een avantgardistische documentairemaker, een toegewijde regisseuse, fotograaf, beeldend kunstenaar… De talenten van Agnès Varda werden internationaal erkend en ze blijft collega’s inspireren. Eind maart overleed Varda op 90-jarige leeftijd. TV5MONDE besteedt aandacht aan het oeuvre van deze veelzijdige artiest, elke zondag vanaf 7 april om 21.00 uur, ondertiteld in het Nederlands.

Le Bonheur Geluk!

We zoeken, vinden en verliezen het en beginnen weer opnieuw… François is gelukkig met zijn echtgenote Thérèse en hun twee kinderen. Op een dag ontmoet hij een andere vrouw, Emilie, waar hij ook verliefd op wordt. De ontrouwe man verbergt het niet, hij is overtuigd dat dit nieuwe geluk ook voor hem is weggelegd. Thérèse kan dit echter slecht accepteren. Onderscheidingen: Zilveren Beer op het festival van Berlijn 1965, prijs David O’Selznick 1966. Uitzending zondag 7 april (21.00 uur), herhaling op 12 april (18.40 uur) en 15 april (23.00 uur).

Les Glaneurs et la Glaneuse

Een eigentijds gedicht over verspilling en overconsumptie … ‘Glaner’ betekent verzamelen. Overal in Frankrijk heeft Agnès Varda moderne sprokkelaars en sprokkelaarsters ontmoet. Uit noodzaak of uit overtuiging verzamelen ze wat anderen niet (meer) willen hebben: vreemd gevormde groente, te herstellen voorwerpen, onverkochte producten uit de supermarkt … Hun wereld is verbazingwekkend. Onderscheiding: Buiten de competitie (Cannes 2000). Uitzending zondag 14 april (21.00 uur), herhaling op 19 april (18.40 uur) en 22 april (23.00 uur).

Jacquot de Nantes

Jacques Demy door de ogen van de vrouw van zijn leven… In 1939 is Jacquot 8 jaar. Hij groeit op in een garage waar iedereen van zingen houdt en zich interesseert voor marionetten en operette. Hij wil films maken, maar zijn vader wil dat hij monteur wordt. De memoires van Jacques Demy; van een gelukkige jeugd, ondanks de oorlog. Onderscheiding: officiële selectie (Cannes 1991). Uitzending zondag 21 april (21.00 uur), herhaling op 29 april (23.00 uur).

TV5MONDE brengt nieuws, cultuur, amusement, muziek, sport, films en documentaires in de Franse taal. TV5MONDE is er voor alle leeftijdsgroepen. Van films en series tot documentaires en nieuws. Meer dan een derde van de programma’s kent Nederlandse ondertiteling. TV5MONDE is te ontvangen via kanaal 500 (Standaardpakket).

Prijsvraag

Op 29 maart 2019 is Agnès Varda overleden op 90-jarige leeftijd en had inmiddels een indrukwekkende prijzenkast. Ze heeft vele onderscheidingen mogen ontvangen, waaronder. Ze heeft vele onderscheidingen mogen ontvangen, waaronder een Ere-César (1997), een Ere-Palm (Cannes 2015), Caméra de la Berlinale (2019) en ze is de eerste vrouwelijke cineast die is onderscheiden met een Ere-Oscar (2017).

Voordat Varda begon met regisseren was ze fotograaf. Als je meedoet aan onze prijsvraag, maak je kans op een fotocamera van het exclusieve merk Leica.

Hoe kan ik meedoen?

Stuur vóór 1 mei 2019 het juiste antwoord naar [email protected]. Zet in het onderwerp ‘TV5MONDE’.

Van wie kreeg Agnès Varda in 2017 in Hollywood de Ere-Oscar overhandigd?
A) Isabelle Huppert
B) Angelina Jolie
C) Catherine Deneuve

Vergeet in de e-mail niet je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer te zetten.

Deelname is gratis en alleen mogelijk door digitale kijkers van DELTA. Per huisadres kan slechts één keer worden deelgenomen en de prijswinnaar(s) krijgen uiterlijk 1 juni 2019 persoonlijk bericht. De prijs is niet inwisselbaar tegen een financiële vergoeding en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.