Bellen via wifi: hoe werkt het en wat heb je er aan?

Je kent het wel, een gesprek dat wegvalt of wordt afgebroken door een slechte mobiele verbinding. Hoe goed de mobiele dekking van Nederlandse providers ook is, het kan gebeuren dat je mobiele telefoon geen netwerk ontvangt. Bellen via wifi kan dan een uitkomst zijn.

Wat is bellen via wifi?

Bij bellen via wifi maak je gebruik van een wifi-netwerk om een gesprek tot stand te brengen. Normaal gesproken wordt hiervoor het mobiele 3G- of 4G-netwerk gebruikt. Het kan wel eens gebeuren dat je telefoon geen netwerk kan ontvangen. Beruchte plekken voor een slechte dekking zijn bijvoorbeeld nieuwe, goed geïsoleerde woningen. Wifi-bellen kan dan uitkomst bieden. Het zorgt dat je beter bereikbaar bent en de verbinding stabieler is.

Wat heb je nodig?

Voor wifi-bellen heb je een 4G-abonnement nodig en een toestel dat wifi-bellen ondersteunt. Dat geldt voor zo ongeveer alle moderne telefoons. Daarnaast moet je provider wifi-bellen ondersteunen. Bij DELTA Mobiel is dat geen probleem. Bellen via wifi kost evenveel als bellen via het mobiele netwerk van je provider. Je komt de gebelde minuten dan ook gewoon tegen op je rekening. Buiten je belbundel gelden dezelfde kosten en regels als via ‘gewoon’ mobiel bellen.
En tegelijk bellen en internetten? Dat kan gewoon via hetzelfde netwerk. Je provider rekent geen extra datakosten voor wifi-bellen.

Hoe is de kwaliteit van wifi-bellen?

De kwaliteit van bellen via wifi hangt af van het netwerk waarmee je verbonden bent. Laat je wifi-netwerk te wensen over, dan kun je nog altijd bellen of sms’en maar kan de geluidskwaliteit daar onder lijden. Als je een lekker snelle verbinding hebt, biedt wifi-bellen een heel hoge geluidskwaliteit zonder vertraging.

Eén ding om rekening mee te houden: 112 bellen is niet mogelijk via wifi. Mobiele providers zijn verplicht bij het bellen naar het alarmnummer de locatie mee te sturen en dat kan niet via wifi. De mobiele telefoon schakelt dan automatisch over naar een mobiel netwerk. Is je mobiele bereik niet voldoende, dan kan dat voor problemen zorgen.

Hoe stel je het in?

Zorg dat de software op je telefoon helemaal up-to-date is. Zo stel je het in.
Android: tik op de beltoets, kies Instellingen en schakel de optie Bellen via wifi in.
Apple iOS: ga naar Instellingen en kies Mobiel netwerk. Schakel de optie Bellen via wifi in.

Beter bellen met optimale wifi

Zoals gezegd, is de kwaliteit van je wifi-netwerk bepalend voor je verbinding bij wifi-bellen. Er zijn verschillende manieren om je wifi-netwerk te optimaliseren. Doe onze keuzehulp om te weten welke oplossing het beste bij je past.