Kies je webmail

Black Friday en webshops: wees goed voorbereid

17 november 2022

Onze inboxen worden overspoeld met e-mails over de beste deals. Criminelen spelen hier op in en proberen je te verleiden om op een link te klikken. Tijdens Black Friday zullen ze dit doen ze door een e-mail te sturen met een (nep-)aanbieding erin. Om veilig online te winkelen tijdens Black Friday kun jij de volgende 6 voorzorgsmaatregelen nemen:  

1. Kijk goed waar je klikt en welke e-mails je opent

Let goed op waar je op klikt, een e-mail kan er uitzien alsof deze van een winkelketen afkomstig is. Vertrouw je het niet? Niet klikken. Als je eenmaal op de link hebt geklikt kan malware op je apparaat worden gedownload zonder dat je het weet. Hierdoor kan een cybercrimineel toegang krijgen tot je inlog- en bankgegevens.

2. Zoek naar https en het hangslotje in de browser

Dit is een handig pictogram om op te letten omdat het laat zien dat de site veilig is. Een vertrouwde site heeft een webadres dat begint met https (in plaats van alleen http) en toont ook een hangslotje in de adresbalk. Als de website deze niet heeft, verlaat deze dan.

3. Doe onderzoek naar de webwinkel

Wees echter voorzichtig waar je koopt, want oplichting kan plaatsvinden op elk soort online platform. De regel is: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Ter voorbereiding kun je de volgende dingen doen op een goed beeld te krijgen van de webwinkel: 1. Doe onderzoek naar de winkel. Google staat vol met beoordelingen van retailers. Bekijk en oordeel ook of de beoordelingen geloofwaardig zijn. 2. Kijk of er een fysieke locatie en klantenservice-informatie is. 3. Kijk of de webshops sociale mediakanalen actief zijn.  

4. Stel een speciale, aparte en up-to-date browser in voor het uitvoeren van je winkel- en banktransacties

Het maakt niet uit of je Internet Explorer, Google Chrome of Safari gebruikt. Zorg ervoor dat je één, aparte site gebruikt voor transacties en andere voor zaken als sociale media, games en algemeen browsen.

5. Zorg ervoor dat je apparaatsoftware volledig up-to-date is

Wanneer je apparaat vertelt dat het tijd is om de software bij te werken, voer dit dan uit. Dit kan resulteren in kleine wijzigingen in de gebruikersinterface, maar het zal er ook voor zorgen dat er geen beveiligingsgaten in de software komen. Zou hou je cybercriminelen buiten.

6. Bescherm jezelf door internetbeveiligingssoftware DELTA Veilig Internet te installeren en gebruik te maken van de ‘Veilige browser’

Bescherm je apparaten met een goed beveiligingsproduct zoals DELTA Veilig Internet, beveiligingssoftware van F-Secure. Het beschermt niet alleen tegen virussen, het heeft extra functies zoals bank- en winkelbescherming. Met de Veilige browser kun je onder andere zien of je op een vertrouwde bank- of winkelwebsite zit. Als DELTA internetklant heb je recht op een of meerdere licenties van F-Secure beveiligingssoftware. Heb je deze nog niet in gebruik, installeer deze dan nu via MijnDELTA. Wil je meerdere apparaten beveiligen dan kun je DELTA Veilig Internet uitbreiden naar meer apparaten.

Check de Black Friday DELTA deals!

Op zoek naar een nieuw abonnement of een nieuwe telefoon? Bij DELTA Mobiel zijn er de Black Friday DELTA deals. Geen trucs en geen kleine lettertjes. Bekijk deze snel!

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.