Blijf elkaar zien met videobellen

We zitten allemaal in het zelfde schuitje. We zien onze vrienden, familie en collega’s fysiek een stuk minder door de maatregelen tegen het coronavirus. Kinderen of kleinkinderen komen minder langs. Niet meer samen winkelen, geen koffietentjes, geen gezellige etentjes. Maar dat wil niet zeggen dat je elkaar niet gezellig kunt spreken én zien! Via beeldbellen op je smartphone, tablet of laptop kan je elkaar in deze bijzondere tijd tóch spreken en zien. Hier een aantal populaire, gratis diensten.

WhatsApp

De populairste berichtenapp van dit moment behoeft geen verdere introductie. Maar WhatsApp kan meer dan alleen tekstberichten versturen. Ook videobellen is mogelijk, maar dat kan alleen via je mobiel. Videobellen kan je doen met een tot maximaal drie andere WhatsApp-gebruikers uit je contactenlijst. Het werkt heel eenvoudig.

  • Zorg dat je een goede internetverbinding hebt.
  • Ga naar een contact in je WhatsApp en start een videogesprek door rechtsboven op het icoontje van de camera te klikken.
  • Als je met deze ene persoon een videogesprek hebt kan je rechtsboven in je scherm op het plusje te tikken. Vervolgens kun je een contact toevoegen. En je videogroepsgesprek kan beginnen.

Bekijk hier een uitgebreide handleiding.

Skype

Dit is ongetwijfeld één van de bekendste beeldbel-apps. Je kunt ‘m downloaden op je mobiele telefoon én op je laptop. Er zit ook een chat- en ‘normale’ belfunctie op Skype. Ook handig: je kunt groepsgesprekken aanmaken, je scherm en bestanden met elkaar delen. Groepsvideogesprekken voor maximaal vijftig personen zijn gratis beschikbaar.

Op de website van de Consumentenbond staat een overzichtelijke handleiding voor het gebruik van Skype.

Google Duo

Minder bekend is de gratis app Duo van Google. Hiermee kan je videochatten zonder al te veel toeters en bellen. Met een of meerdere personen tegelijk. Contact leggen gaat via het mobiele nummer van je smartphone en het werkt op zowel Android als iPhone. Het voordeel is dat je je nergens hoeft te registreren en dat het weinig features bevat. Een app die gewoon doet wat het moet doen; videobellen! Ook Google Duo werkt heel eenvoudig.

  • Open de Duo-app op je mobiel.
  • Tik op een naam om te bellen.
  • Kies videogesprek of audiogesprek.

En nog vele andere

Daarnaast zijn er nog veel andere diensten waarmee je kunt videobellen. Zoals Messenger van Facebook, waarmee je heel eenvoudig met je Facebook-vrienden kunt chatten of videobellen. Of FaceTime, de applicatie die Apple standaard op al zijn iPhones en iPads heeft voor-geïnstalleerd. Kijk wat voor jou het prettigst werkt.