Kies je webmail
'Dankzij het Jeugdfonds Sport en Cultuur ben ik nu profvoetballer'

'Dankzij het Jeugdfonds Sport en Cultuur ben ik nu profvoetballer'

24 januari 2019

'Alle kinderen moeten kunnen sporten', dat is het motto van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. De organisatie - die jaarlijks een donatie ontvangt van DELTA - steunt kinderen tussen 4 en 18 jaar uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Lidmaatschap van een sportvereniging is voor die kinderen helaas vaker een droom dan werkelijkheid.

3.000 Zeeuwse kinderen jaarlijks geholpen

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zeeland helpt in de hele provincie zo’n 3.000 kinderen door bijvoorbeeld de contributie van een sportclub, de zwemlessen of sportkleding voor de kinderen te betalen. Dit gebeurt allemaal onzichtbaar, op de achtergrond. Contributie voor een sportclub gaat bijvoorbeeld direct naar de club en niet eerst naar de ouder. Per kind is hiervoor jaarlijks 250 euro beschikbaar. Kinderen of ouders kunnen zich niet zelf aanmelden voor de steun. Zij komen alleen voor deze hulp in aanmerking als ze worden voorgedragen door een tussenpersoon zoals een leraar of een maatschappelijk werker. De 29-jarige Saïd Bouzambou ontving in het verleden steun van het fonds. 'Zonder de steun die ik van het Jeugdfonds Sport en Cultuur heb gekregen, had ik mij op sportief én sociaal vlak nooit zo kunnen ontwikkelen als nu.' Saïd is inmiddels basisspeler bij het Nederlands zaalvoetbalteam en speelt sinds kort als professional bij een Indonesische club.

Nederland is een rijk land maar toch moeten ook in ons land kinderen opgroeien in armoede. In Zeeland alleen al gaat dat om enkele duizenden kinderen. Hierdoor krijgen ze niet de kansen die andere leeftijdsgenootjes wel krijgen. Omdat het financieel niet mogelijk is om zich aan te sluiten bij een (sport)club loopt die groep kinderen een extra achterstand op qua lichamelijke, mentale en sociale ontwikkeling. Via het DELTA Zeeland Fonds doneert DELTA aan maatschappelijke projecten die Zeeland en de Zeeuwen vooruit helpen. Vooral initiatieven met een structureel effect op alle lagen van de bevolking krijgen steun. De jaarlijkse donatie aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur is daardoor niet meer dan logisch.

Sponsoring onmisbaar

Dennis Plantinga, consulent Jeugdfonds Sport en Cultuur Zeeland, is blij met alle financiële steun. 'Sponsoring en andere financiële acties zijn voor ons essentieel om alle kinderen een sportkans te kunnen bieden. Wij betalen de sportkans met geld van gemeenten en met opbrengsten uit sponsoring en financiële acties.' 'Zonder deze financiële bijdrage moeten we kinderen teleurstellen en dat willen we uiteraard niet. Ons doel is dat geen enkel kind buitenspel staat. Dat betekent dat we jaarlijks ruim 100.000 euro zelf bij elkaar moeten krijgen.' Naast de financiële steun van bedrijven en particulieren kan het landelijke Jeugdfonds Sport en Cultuur bogen op de steun van veel bekende sporters. Onder anderen profvoetbalster Shanice van der Zanden, oud-schaatser Erben Wennemars en wielrenster Marianne Vos zetten zich als ambassadeur belangeloos in.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.