ski apps

De 5 beste apps voor op wintersport

Ga je binnenkort op wintersport? Deze 5 ski-apps voor iOS en Android maken je dagen op de piste nóg leuker en veiliger. 

Voor het weerbericht: Sneeuwhoogte

Sneeuwhoogte (iOS en Android) is dé gratis weer-app voor de wintersporter. In Sneeuwhoogte zie je namelijk alle relevante weersinformatie voor het gebied waar je bent of straks naartoe gaat: voor ieder dagdeel de temperatuur, neerslag en de wind, zowel op de top als in het dal, en de sneeuwvalgrens. Daarnaast zie je in één oogopslag de sneeuw- en pistekwaliteit en hoeveel pistes en liften er open zijn. Je kunt gebieden in je favorieten zetten om overal snel toegang toe te hebben. Sneeuwhoogte-weerman Michael van der Poel schrijft daarnaast nog uitgebreide en inhoudelijke weerberichten speciaal over de Alpen.

Om je afdalingen te tracken: Trace Snow, Slopes en Afdaling

De Nederlandstalige app Afdaling (iOS) houdt voor je bij waar, hoelang en hoe snel je hebt geskied of gesnowboard. Het is natuurlijk gaaf om na een dag op de pistes je hoogst genoteerde snelheid te zien, je gemiddelde snelheid en het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. De leukste functionaliteit van de app is dat je de afdalingen nog eens terug kan zien op satellietbeelden van Google Earth. De app weet trouwens wanneer je in liften zit, en kun je handmatig pauzeren als je gaat lunchen. (Let erop dat bij een energiebesparende stand op je telefoon, de app uitgeschakeld worden.)

Heb jij ook een Apple Watch? Dan is Slopes (iOS) ook een aanrader. Daar kun je live je statistieken op zien. Ook is het de mooist vormgegeven app van in deze categorie, en heeft het extra (betaalde) functies.

Voor je veiligheid: SnowSafe

SnowSafe (iOS en Android) is een weerapp met speciale aandacht voor (verwacht) lawinegevaar. Deze gedetailleerde informatie wordt simpel en beknopt weergegeven — precies wat je nodig hebt voordat je de piste op gaat. Mocht het weer omslaan, dan waarschuwt SnowSafe gebruikers via een notificatie. De app is vooralsnog in veertien regio’s beschikbaar.

Let op: check altijd voordat je de pistes opgaat de website van het skigebied waar je bent en let bij de skiliften op de borden die waarschuwen voor mogelijk lawinegevaar.

Datagebruik op wintersport

De meeste van deze apps verbruiken geen of weinig mobiele data. (GPS wordt gebruikt om informatie over je snelheid en afgelegde afstanden te verzamelen — dat vraagt uiteraard wel wat van je batterij.) Maar om er zeker van te zijn dat er geen mobiele data wordt verbruikt doe je er goed aan om dataroaming uit te schakelen. Hier lees je hoe je dataroaming uitzet.

Veel ski- en snowboardplezier!