Browsergames

De leukste spelletjes die je gewoon vanuit je browser speelt

Je kunt veel meer met je browser dan e-mailen, Facebooken, het nieuws lezen of YouTube afspeuren naar de nieuwste kattenfilmpjes. In deze reeks geven we je tips om het beste uit je browser te halen: van onmisbare tools, handige extensies tot de beste websites die je misschien nog niet kende. In deze editie: browsergames. Want je browser is stiekem best een goede spelcomputer.

Retro-games rechtstreeks in je browser

Zin in een flinke dosis digitale nostalgie? Op de site van SNESfun kun je gratis spelletjes spelen van de Super Nintendo. Je weet wel, die console die waarschijnlijk stof ligt te verzamelen in een doos op zolder. Ga terug in de tijd en red Princess Peach uit de handen van Bowser in Super Mario World, scheur over futuristische parcours in F-Zero of ga op zoek naar bananen met Donkey Kong.

Probeer een ouderwets first-person schietspel

Net zo nostalgisch maar een stuk minder braaf dan bovenstaande platformspellen is DOOM, een van de eerste first-person shooters die begin jaren ‘90 op MS-DOS verscheen. Als je Call of Duty of Battlefield gewend bent is het misschien even schrikken, want in DOOM kon je nog niet springen of omhoog en -laag richten. Maar laat dat je niet in de weg staan om het gevecht aan te gaan met bloeddorstige demonen in deze tijdloze klassieker waarmee het allemaal begon.

Reis de wereld rond met GeoGuessr

Het idee achter GeoGuessr is simpel: je wordt gedropt op een willekeurige plek in Google Street View en moet op een wereldkaart raden waar je denkt te zijn. Erg verslavend maar ook uitdagend, want in GeoGuessr kom je erachter dat een fietspad in de Flevopolder verdacht veel lijkt op een weiland in Belarus. Iedere kilometer die je ernaast zit kost punten, dus zet je topografische kennis maar aan het werk.

Liever op een andere manier van A naar B? The Wiki Game stuurt je naar een willekeurige Wikipediapagina met de opdracht om in zo weinig mogelijk klikken op een andere pagina te eindigen. En daar heb je flink wat creativiteit, kennis en associatief denkvermogen voor nodig.

Snake in een nieuw jasje

Grote kans dat je vroeger Snake speelde op je Nokia. Slither.io maakt er een spannend multiplayerspel van, waarin je als slang zoveel mogelijk lichtgevende stipjes moet opeten om te groeien. Bots je tegen een langere slang of word je omsingeld? Dan is het game over.

Een andere (maar net zo verslavende) variant van dezelfde makers is Agar.io. Het principe is grotendeels hetzelfde als Slither, alleen start je in Agar.io als kleine cel in een reusachtige petrischaal waar je stipjes moet eten om te groeien. Ben je groot genoeg, dan kun je kleinere cellen opslokken door jezelf te vermenigvuldigen, of ze in een hoek te drijven. Voor je het weet groei je uit tot een monsterlijke klomp cellen die alle kleine spelers genadeloos opslokt. Ook leuk: de Battle Royale-modus waar er maar één de winnaar kan zijn.

Geen internet? Geen probleem

Heb je Google Chrome als browser? Dan kun je zelfs zonder internetverbinding nog doorgamen. Als je verbinding wegvalt verschijnt een blokkerige T-Rex in beeld die je over cactussen en vogels moet laten springen. Uitspelen kan, maar daar moet je volgens de makers wel zo’n zeventien miljoen jaar voor nemen (net zo lang dus als de T-Rex op aarde was). Wel internet maar toch zin om dit geheime spel te spelen? Door chrome://dino/ in je adresbalk te typen start het spel automatisch.