De smartphones met de veelzijdigste camera, nu bij DELTA Mobiel

Bij DELTA Mobiel kun je uit meer dan dertig van de nieuwste smartphones kiezen. Er is dus voor ieder wat wils. Om jou te helpen in je zoektocht naar de perfecte telefoon, licht DELTA er elke maand een paar voor je uit. Deze maand: de smartphones met de veelzijdigste camera’s aan boord

Ga je bijna op vakantie? Dan wil je natuurlijk alle mooie momenten fotograferen. De landschappen waar je op uitkijkt, de zonnige cocktail op het terras, de kinderen in de zee… Gelukkig kun je dat allemaal vastleggen met het toestel dat je altijd bij je hebt: je telefoon. Dit zijn de drie telefoons met de veelzijdigste camera’s.

Apple iPhone XS / XS Max

De iPhone is steevast een goede, allround cameratelefoon. Met de camera op de XS, en iets daarvoor ook al op de X, doet Apple daar daar nog een schep bovenop. Foto’s hebben warmere kleuren dan die van vorige iPhones en bevatten meer details. Dat laatste is onder meer te danken aan een slimme HDR-functie: de camera maakt niet alleen een foto met de juiste belichtingsinstellingen, maar maakt ook een paar onder- en overbelichte foto’s.

De software haalt vervolgens het beste (de meeste detail, de beste belichting) uit tenminste drie van die foto’s, en voegt ze samen tot een. Dat is niet zozeer uniek voor de huidige generatie smartphones, maar wel effectief.

Ook bij de portretmodus doet de camera veel slims: de twee lenzen achterop werken hier samen om zo de diepte goed in kaart te brengen. Het resultaat is (meestal) een fijne portretfoto waarbij het gezicht scherp is, en de achtergrond mooi vaag.

Verder zijn we te spreken over de groothoeklens achterop (al hebben andere telefoons een nog grotere), en voor wie dat leuk vindt zijn er aardige fotografie-effecten zoals ‘studiobelichting’. In het donker maakt de iPhone duidelijk minder goede foto’s dan de telefoons hieronder, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Huawei P30 Pro

Huawei pakt flink uit op cameragebied: de P30 Pro heeft naast de standaard lens ook een periscopische en een groothoeklens, én een ‘Time of Flight-sensor’ die meet waar objecten zich in de foto bevinden. Net zoals de iPhone dat kan, kun je zo een mooie (portret-)foto maken met een vervaagde, crèmeachtige achtergrond. Dat werkt uitstekend.

De Huawei P30 Pro heeft drie verschillende lenzen

Echt onderscheidend is die periscopische lens: daarmee kun je vijf keer optisch inzoomen, wat betekent dat de verschillende lensdelen zich ten opzichte van elkaar bewegen, waardoor je onderwerp als het ware dichterbij komt. In tegenstelling tot bij digitale (softwarematige) zoom, heeft de kwaliteit van de foto daar niet onder te lijden. Zoomen kan deze P30 Pro dus als de beste. (Je kunt overigens nog veel verder digitaal inzoomen, maar daar heb je niet zoveel aan.) Deze camera steekt ook met kop en schouders boven de rest als het gaat om foto’s in het donker. Die zijn wonderbaarlijk goed.

Overigens kun je met de Huawei zelf de sluitertijd en het diafragma instellen, en kun je de camera zelfs ruwe, onbewerkte foto’s laten maken. Dat geeft je veel controle in het nabewerken, mocht je daar behoefte aan hebben. Tot slot: de kleuren van de P30 Pro zijn soms best wat verzadigd, wat wil zeggen dat het gras erg groen is, soms op het onnatuurlijke af. Daar moet je van houden.

Samsung Galaxy S10 / S10+

Ook de Galaxy S10 heeft fantastische, razendsnelle camera’s aan boord. De prestaties liggen zo ongeveer op hetzelfde niveau als die van de Huawei P30 Pro. Met de periscopische lens kun je twee keer optisch zoomen — dat is weliswaar minder dan bij de P30 Pro, maar zal vaak voldoende zijn. Ook de S10 produceert foto’s met een hoge kleurverzadiging.

De Samsung S10 en de Huawei P30 Pro

In vergelijking met de P30 Pro zijn de foto’s bovendien wat lichter. Of je die levendigheid in altijd mooi vindt in je foto’s, is een kwestie van smaak. De groothoeklens is het grootst van allemaal. Dat is vooral fijn bij landschappen, of om veel van een gebouw waar je dichtbij staat op de foto te krijgen. (Vermijd de groothoeklens bij het fotograferen van mensen, ledematen kunnen wat vervormd raken.)

Samsung heeft sinds kort ook een nachtmodus, waardoor je met weinig licht tóch mooie foto’s kunt maken. Dat werkt uitstekend, hoewel de P30 Pro hierin net wat beter is. De S10+ heeft ten opzichte van de S10 een extra sensor aan de voorzijde van de telefoon die diepte meet, zodat je gezicht bij een selfie er meer uitspringt.

Bekijk deze én andere toestellen bij DELTA Mobiel. Daar lees je ook meer over de abonnementen die we aanbieden. Wist je trouwens dat je als DELTA-klant van allerlei kortingen en extra’s profiteert als je ook een mobiel abonnement neemt? Dubbele mobiele data, onbeperkt bellen, korting op je internetfactuur, hogere internetsnelheid en een extra tv-pakket! Heb je al een telefoon? Kijk dan eens naar onze scherpe sim only-deals.

Mobiel erbij? Nu 12 maanden 4,- extra korting per maand

Heb je thuis internet van DELTA? Neem dan nu ook mobiel erbij. Nu twaalf maanden 4 euro extra korting. Een abonnement met 1 GB data heb je al vanaf 2,50 euro per maand.