Kies je webmail
DELTA Fiber vergroent datacenters in Zeeland

DELTA Fiber vergroent datacenters in Zeeland

19 april 2021

In Zeeland gebruiken we ongeveer twintig datacenters, waarvan twee grote in Goes en Middelburg. Barend de Lange is manager datacenters en hij praat je bij over hoe zijn team werkt aan verduurzaming. 

Duurzaam afkoelen

De wereld van datacenters is een wereld vol loeiende computers, kleurrijke kabeltjes en knipperende lampjes. Manshoog, meterslang en verdieping op verdieping. Samen vormen de computers de servers waarop het internet draait. Barend: “Als je een website bezoekt of iets opslaat in de cloud, dan download je die gegevens via een server.” Terwijl we door het datacenter in Goes lopen, merken we dat het warm is. “Computers warmen op als je ze gebruikt, net zoals bijvoorbeeld je opladers in huis. Maar warmte is niet goed voor apparatuur”, vertelt Barend. “Een accu die constant te warm is, gaat bijvoorbeeld drie keer sneller stuk. Een warme accu kan bovendien uitvallen en zo storingen veroorzaken. We willen de apparatuur in de datacenters daarom zo duurzaam mogelijk afkoelen.”

Vernieuwende maatregelen

DELTA neemt daarom verschillende maatregelen. Barend: “De eerste is de ruimtes minder streng koelen, waardoor we energie besparen. Door vooruitgang in de techniek en aanvullend labonderzoek weten we dat de apparatuur een iets hogere temperatuur aankan. Elke graad levert een enorme besparing op.” De tweede belangrijke maatregel is een andere koelmethode, namelijk met een waterkoelmachine. “Je kunt deze machine vergelijken met je radiator thuis, maar dan juist gevuld met koud water om de temperatuur in de ruimte af te koelen”, zegt Barend. Het opgewarmde water stroomt door buizen naar buiten, waar het door de buitenlucht weer wordt afgekoeld. En daarna pompen Barend en zijn collega’s hetzelfde water weer naar binnen.

Elektriciteit en CO2-besparen

Met de maatregelen in het grote datacentrum in Goes bespaart DELTA jaarlijks ongeveer 135.000 kWh. Dit komt ongeveer neer op het stroomverbruik van vijftig huishoudens. Barend: “In de kleine datacenters besparen we opgeteld nog eens vijftig huishoudens aan stroom. Deze besparing telt elk jaar weer, dus dit tikt lekker aan.”

Vervolgstappen

Het datacentrum in Middelburg verhuist dit jaar naar een gloednieuw gebouw. Barend vertelt dat dit goed nieuws is voor het klimaat: “In Middelburg hebben we straks ook zo’n waterkoelsysteem en het dak komt vol te liggen met zonnepanelen. Zo besparen we nog eens het stroomverbruik van vijftig huishoudens. Ondertussen zijn we uitgebreid aan het testen of nieuwe accu’s een hogere temperatuur aankunnen, tot wel 38 graden. Het is een doorbraak als dit lukt.”

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.