Kies je webmail
DELTA's tips voor internet in het buitenland: zo pak je het slim en veilig aan

DELTA's tips voor internet in het buitenland: zo pak je het slim en veilig aan

30 juni 2022

Natuurlijk ga je ook op vakantie graag online. Met deze tips hou je het veilig en benut je het internet ten volste.

Openbare wifi en hotelwifi

Elk vliegveld heeft tegenwoordig wel een openbaar wifi-netwerk. Hartstikke handig, maar het is voor hackers relatief eenvoudig om data - zoals een wachtwoord of bankgegevens - te onderscheppen. De vuistregel bij openbare wifi-netwerken is daarom: internet alsof er iemand met je meekijkt. Zoek dus gerust uit welke restaurants in de buurt het beste zijn, maar internetbankieren kun je beter niet doen. Op websites persoonlijke informatie achterlaten of ergens inloggen is ook af te raden. Dit geldt ook voor wifi-verbindingen in cafés en hotels. Die zijn vaak wel beveiligd met een wachtwoord, maar die beveiliging is lang niet altijd op orde.

VPN en mobiele hotspots

De beste tip om online veilig te blijven: gebruik een VPN, dat is een dienst die je internetverbinding beveiligt. Dan kun je zelfs op slecht beveiligde of openbare wifi-netwerken onbezorgd internetten. Een tweede nut van een VPN: in sommige landen worden social media, zoekmachines of nieuwsbronnen deels geblokkeerd, met een VPN kun je zulke blokkades omzeilen.  In sommige landen moet je wel oppassen met het gebruik van een VPN. Wees voorzichtig en besef in welk land je bent. Hier lees je meer over VPNs. Op je telefoon een ‘hotspot ’ aanmaken en je laptop of tablet daarmee verbinden kan ook. Je gebruikt dan mobiel internet, wat veel veiliger is dan een slecht beveiligd wifi-netwerk. Doe dat alleen kortstondig en als je binnen de EU bent, want je gebruikt dan je databundel.  

Leukste apps voor op reis

Over naar iets leukers: hier hebben we onze favoriete apps voor op reis voor je op een rij gezet. En hier vind je onze selectie praktische apps voor op vakantie.  

Mobiel internet en dataroaming

Hoe zat het nu ook alweer met mobiel internetten in het buitenland? In het kort: binnen de EU kun je mobiel internetten zoals je dat in eigen land doet. Je leest er hier meer over. Buiten de EU kun je beter niet mobiel online gaan. Zet ‘dataroaming’ uit, of beter nog: schakel internetten in het buitenland tijdelijk uit in MijnDELTA. Hier lees je hoe.  

Offline podcastafleveringen en Google Maps-kaarten

Altijd handig om te doen, voordat je op reis gaat: download je favoriete luisterboeken en podcast- en Netflixafleveringen op je telefoon. Dan ben je er van verzekerd dat je er op vakantie van kunt genieten. In de meeste apps vind je bij de aflevering of het boek een downloadknop. Kaarten in navigatie-apps kun je ook downloaden, dat is net zo verstandig om even te regelen. Een route berekenen kost niet zoveel data, maar kaarten laden soms wel. Zonde als dat van je databundel af gaat. Bovendien weet je niet zeker of je altijd en op elke plek internet hebt. Onder andere Google Maps, Waze en Here WeGo bieden deze functionaliteit. Hier vind je hoe je dat in Google Maps regelt.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.