Kies je webmail

Dit wil je weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden

16 december 2022

Je zou denken dat we onze zaakjes inmiddels goed beveiligd hebben, maar niets is minder waar. Mensen zijn gewoontedieren. We gebruiken vaak voor meerdere toepassing hetzelfde wachtwoord. Vorig jaar was het meest gekozen wachtwoord nog steeds ‘123456’, gevolgd door het evenzo creatieve ‘password’. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar inloggegevens om deze te verkopen of misbruiken. Om misbruik van je gegevens te voorkomen is het slim om je wachtwoorden goed in te stellen en te (blijven) managen. Hoe je dat het beste kunt doen? Daar helpen wij je graag bij. 

Wachtwoorden: wat moet je wél doen wat niet

Nu we weten wat géén sterk wachtwoord is (voor meer inspiratie van hoe je het vooral niet moet doen, klik hier voor de volledige lijst meest voorkomende wachtwoorden ter wereld), willen we natuurlijk weten wat wél een sterk wachtwoord is.

Tips voor een sterk wachtwoord:

  1. Gebruik minimaal 8 tekens
  2. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is.
  3. Gebruik letters, cijfers en symbolen
  4. Combineer verschillende tekens zoals letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en symbolen (%, #, *). Het is lastiger om zo’n wachtwoord te kraken, doordat er heel veel combinaties mogelijk zijn.
  5. Verander je wachtwoord regelmatig. Zet desnoods een herinnering in je telefoon, dan vergeet je het niet.
  6. Gebruik voor iedere website een eigen wachtwoord. Natuurlijk is één wachtwoord onthouden makkelijker dan meerdere, maar andersom geldt ook: als dat ene wachtwoord gekraakt wordt, kunnen hackers meteen overal bij.
  7. Gebruik geen voor de hand liggende informatie. Je geboorte- of trouwdatum vergeet je natuurlijk nooit, maar ligt wel erg voor de hand. Kies daarom niet voor eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of de naam van je huisdier.

Extra tip: gebruik een wachtzin

Een wachtwoord dat bestaat uit veel letters, cijfers, speciale tekens is vaak lastig te onthouden, al helemaal als je het om de zoveel tijd moet veranderen. Onze tip luidt dan ook: gebruik een wachtzin! Een wachtzin is wachtwoord dat bestaat uit meerdere woorden die samen een zin vormen. Het voordeel van een wachtzin is dat deze gemakkelijk te onthouden is en vaak veel veiliger is dan een complex wachtwoord. Een wachtzin is nauwelijks te raden. Op sommige websites is het noodzakelijk om hoofdletters, cijfers en speciale tekens te gebruiken. Je kunt deze karakters ook prima verwerken in een wachtzin door te beginnen met een hoofdletter en af te sluiten met een cijfer of bijzonder teken. En ook voor wachtzinnen geldt; gebruik unieke wachtzinnen per account. Mocht het wachtwoord alsnog gekraakt worden dan beperkt de schade zich alleen tot deze enkele toepassing/website.  

Hoe onthoud ik al mijn wachtwoorden?

Het is mooi als al je wachtwoorden sterk zijn, maar je moet ze natuurlijk wel goed onthouden. Alles opschrijven of opslaan in een document is niet veilig. Een wachtwoordmanager is dat wel. Met dit (veelal gratis) programma, zoals LastPass, dat je installeert op je laptop/computer en smartphone, maak je een digitale kluis waar je al je wachtwoorden in opslaat. En als je zelf even niet meer weet welk wachtwoord je nu weer moet gebruiken: dit programma bedenkt zelfs slimme wachtwoorden voor je. Je beveiligt de kluis met één wachtwoord: het zogenaamde moederwachtwoord. Dat moet te doen zijn, toch? Hoe je een wachtwoordmanager installeert op je computer, legt de Consumentenbond in deze heldere video aan je uit.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.