oudejaarsconference

Dit zijn dé oudejaarsconferences op tv in 2019

Vaste prik op oudejaarsavond: vuurwerk, de klok, oliebollen en een goede oudejaarsconference op televisie. Dit zijn de cabaretiers die ‘m dit jaar verzorgen. 

De oudejaarsconference is hét komisch televisie-evenement van het jaar. Het is natuurlijk ook heerlijk om op oudejaarsavond, met een oliebol voor de neus en nog een paar uur van oud en nieuw verwijderd, de televisie aan te zetten voor een humoristische terugblik op het voorbije jaar.

Traditiegetrouw zenden RTL 4 en NPO 1 een oudejaarsconference uit. Dit zijn de cabaretiers die ‘m dit jaar verzorgen:

Martijn Koning als vervanger van Guido Weijers

Voor RTL 4 staat stand up-comedian en cabaretier Martijn Koning dit jaar op de planken. Koning ken je misschien van zijn cabaretprogramma’s Koning van de dieren, Koning te rijk en Koning van de lach of van zijn vele komische optredens in radio- en televisieprogramma’s als Spijkers met koppen, Beste kijkers, Het zijn net mensen en Praat Nederlands met me.

Koning vervangt Guido Weijers, een oudejaarsconference-routinier: tussen 2006 en 2018 speelde Weijers negen keer een oudejaarsconference. Die waren bij zowel de publieke omroep als de commerciële te zien. Vorig jaar keken 1,89 miljoen mensen naar Weijers’ conference, waarmee het het best bekeken televisieprogramma van oudejaarsavond werd. Dit jaar wilde Weijers zich concentreren op ander werk, zei hij in RTL Boulevard.

Voor Koning wordt het zijn eerste oudejaarsconference op tv, al heeft ook hij ervaring met het genre. Zo maakte hij in 2014 en 2015 ‘sinterklaasconference’ Sint & Nieuw, en maakte hij vorig jaar deel uit van RTL’s komische eindejaarsshow Fout en nieuw.

De oudejaarsconference van Martijn Koning wordt op 31 december om 20.30 uur uitgezonden op RTL 4. 

Claudia de Breij terug op NPO 1

Na een succesvolle oudejaarsconference in 2016 (2,5 miljoen kijkers) neemt cabaretière, presentatrice, zangeres en radio-dj Claudia de Breij ook dit jaar de oudejaarsconference voor de publieke omroep voor haar rekening.

Ze volgt Marc Marie Huijbregts op, die met zijn conference in 2018 1,5 miljoen kijkers trok. Eerder verzorgden onder meer Youp van ‘t Hek, Theo Maassen en Herman Finkers de oudejaarsconference voor de publieke omroep. De Breij was in 2016 de eerste vrouwelijke cabaretier met een oudejaarsconference.

In De wereld draait door lichtte De Breij wat tips van de sluier op. Centraal thema in haar voorstelling wordt onze democratie en de kwetsbaarheid daarvan. Daarnaast zal ze stil staan bij klimaatverandering, en was 2019 voor De Breij het jaar van het vrouwenvoetbal. Verder hint ze naar ‘een liefdeslied voor Johan Derksen’ en ziet het ernaar uit dat ook VVD-politicus Klaas Dijkhoff het programma gaat halen.

De Breij speelt haar conference in Den Haag — lekker dicht op de democratie – in de Koninklijke Schouwburg. De oudejaarsconference van Claudia de Breij wordt op 31 december om 22.30 uur uitgezonden op NPO 1. 

Verder op tv

Voorafgaand aan de oudejaarsconference van Claudia de Breij is op NPO 1 een oudejaarsspecial van Mindf*ck (20.30 uur) en van De Wereld Draait Door (21:40 uur) te zien.

Na de conference van Koning op RTL 4 is vanaf 22.30 uur De Oudejaarsshow met Paul de Leeuw te zien: een feelgoodshow waarin De Leeuw op geheel eigen wijze het jaar afsluit.

Op SBS6 wordt vanaf 22.00 uur een oudejaarsspecial van Ik Hou Van Holland uitgezonden met Linda de Mol als presentatrice.