Foto: Benjamin Kamps / DWDD

DWDD-heimwee: memorabele fragmenten om nog eens terug te kijken

Heb jij al DWDD-heimwee? De Wereld Draait Door is na vijftien jaar definitief van de buis. Om nog even na te genieten, zetten wij een aantal memorabele, goed bekeken fragmenten op een rij. Je kunt ze zo terugkijken! 

“Het avontuur zit erop. Vijftien jaar De Wereld Draait Door. Fijn dat u keek.” Met die woorden sloot presentator Matthijs van Nieuwkerk de laatste uitzending af.

Heb je nu al heimwee? We zetten hieronder een aantal memorabele fragmenten voor je op een rij.

Clinton en Trump in duet in Lucky TV

Vaste uitsmijter van iedere De Wereld Draait Door (sinds 2005): de persiflages van Lucky TV (Sander van de Pavert). Met afstand het best bekeken Lucky TV-fragment is die waar Van de Pavert een debat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op zo’n manier monteert, dat het lijkt alsof Clinton en Trump een duet zingen. 

Op het YouTube-kanaal van DWDD is ook Lucky TV’s compilatie van ‘Willy en Max’ zeer populair.

‘All-Star band’ speelt Purple Rain

In 2008 speelden Within Temptation-bandleden Sharon den Adel en Martijn Spierenburg een nummer van hun destijds nieuwe cd. Het is het best bekeken muziekoptreden op het YouTube-kanaal van DWDD, met als goede tweede de première van Arcade van Duncan Laurence, waarmee hij niet veel later namens Nederland het Eurovisiesongfestival won. Ook memorabel: deze speciale uitvoering van Purple Rain van Prince door een ‘All-Star band’ (Jett Rebel, Henny Vrienten, Sven Hammond Soul, het ZO! Gospel Choir en Cyril Directie).

In de categorie muziekoptredens denken we ook terug aan Kees Prins. Als een saluut aan de toen nog maar net overleden voetballegende Johan Cruijff bewerkte Prins Er is een Amsterdammer doodgegaan. Het is het best bekeken DWDD-fragment van dat jaar.

Tot slot nog een “hoogtepunt” in vijftien jaar DWDD, als je het Van Nieuwkerk zelf vraagt: de Nederlandse vertaling die André van Duin maakte van La Bohème van Charles Aznavour. Hij bracht ‘m lang geleden in de ‘pre-show’ van DWDD ten gehore, onlangs herhaalde hij dat in de reguliere uitzending.

Gesprekken

De Wereld Draait Door heeft een rijk archief aan bijzondere tafelgesprekken. Onder andere deze gesprekken zijn veel bekeken:

Erben Wennemars wordt emotioneel als in de uitzending live wordt geschakeld naar een persconferentie waarin bekend wordt gemaakt dat er geen Elfstedentocht komt.

• Oud-PVV’er Joram van Klaveren bekeert zich tot de islam.

• Auteur Griet Op de Beeck vertelt openhartig over haar persoonlijke betrokkenheid bij incest, het centrale thema van haar nieuwe trilogie.

• Het laatste gesprek in DWDD met toenmalig Denker des Vaderlands René Gude, die op 13 maart 2015 overleed.

• In de mooi gemaakte thema-uitzending over de voormalig Ajax-voetballer Abdelhak Nouri zien en horen we indringende gesprekken met Nouri’s vader Mohammed, broers Mo en Abderrahim en vrienden en teamgenoten Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. 

• Het pleidooi van Jan Terlouw voor een touwtje uit de brievenbus.

De eerste uitzending van DWDD was op 10 oktober 2005, de laatste op vrijdag 27 maart 2020, waar meer dan drie miljoen mensen naar keken. Begin volgend jaar keert Matthijs van Nieuwkerk terug op tv met een nieuw zaterdagavondprogramma.