Kies je webmail
Geef je internet een boost met powerline-adapters

Geef je internet een boost met powerline-adapters

25 februari 2019

Natuurlijk wil je door heel het huis genieten van draadloos internet. Is je wifi niet overal in huis even sterk, dan kun je kiezen uit verschillende oplossingen. Met powerline-adapters maak je van ieder stopcontact een netwerkaansluiting. Vooral handig als je ook op zolder of in de tuin online wilt zijn. Vervelende situatie: je wilt even je mail checken of een YouTube-filmpje kijken, maar helaas, nul wifi-streepjes op je scherm. Je kunt nog zo'n snelle internetverbinding hebben, het kan toch gebeuren dat je op bepaalde plekken in huis net geen internet hebt. Vaak is het de zolder waar je ineens offline bent alsof het de prehistorie is. Ook het balkon of de tuin zijn soms net te ver van de router af om een stabiel internetsignaal te hebben. Hoe ver je wifi-verbinding reikt, hangt niet alleen af van de afstand tot je router. Goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen hebben vaak een minder groot wifi-bereik een huis waar nog een houten vloer in zit.

Geen kabels trekken

Wanneer je op een makkelijke manier je netwerk wilt uitbreiden en niet te veel geld kwijt wilt zijn, zijn powerline-adapters een goede keuze. Met powerline-adapters (ook wel homeplugs genoemd) maak je van ieder stopcontact in huis een netwerkaansluiting of een wifi-hotspot. Een powerline-adapter sluit je met een kabel aan op je router en steek je in het stopcontact. Een andere adapter sluit je op een stopcontact aan op een plek waar je een netwerkaansluiting of een wifi-hotspot wilt. Sets bestaan meestal uit twee of drie adapters en je kunt een set altijd uitbreiden. Het grote voordeel is dat dat je geen kabels hoeft te trekken omdat de adapters gebruikmaken van het bestaande stroomnet in je huis.

Met of zonder wifi?

Voordat je powerline-adapters gaat kopen, is het goed om even te bedenken wat je wilt. Heb je op bepaalde plekken in huis geen goed wifi-signaal en wil je niet alleen met je computer maar ook met tablets of smartphones internetten, kies dan voor een adapter met wifi. Je creëert dan een extra wifi-netwerk naast dat van je router. Het kan ook zijn dat niet die plek in huis waar je een smart-tv en een gameconsole wilt aansluiten geen goed internet heeft. In dat geval is een powerline-adapter met netwerkpoorten een betere oplossing. Wanneer je apparaten bedraad op een powerline-adapter wilt aansluiten, heb je een netwerkkabel nodig. Er zijn ook apparaten beschikbaar (switches) waarmee je het aantal aansluitingen uitbreidt en dus meerdere apparaten kunt aansluiten.

Snelheid

Hoe zit het met de internetsnelheid bij powerline-adapters? Dat is deels afhankelijk van de kwaliteit van het elektriciteitsnet in je huis. Als je in een ouder huis woont waar de bekabeling niet zo goed is, is er een kans dat je lagere snelheden haalt. De powerline-adapters die verkrijgbaar zijn, hebben een maximumsnelheid van 500 tot 2000 megabit per seconde. Het gaat hier om de snelheid tussen de adapters, niet de internetsnelheid die je bereikt. Bij een normaal internetabonnement haal je snelheden die goed genoeg om online te gamen of om films in HD te streamen. Je bent trouwens niet gelijk een stopcontact kwijt met deze powerline-adapters. Veel powerline-adapters zijn voorzien van een stopcontact. Powerline-adapters zijn een voordelige oplossing als je in één of twee kamers geen internet hebt.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.