Hebben live audio-apps de toekomst?

Online naar groepsgesprekken luisteren en zelf meepraten… Dankzij de app Clubhouse leek dit dé trend van het jaar te gaan worden. Inmiddels is de hype wel over. Toch hebben bijna alle social media een eigen audio-app ontwikkeld. Waarom zou je dit soort apps gebruiken en wat kunnen we er in de toekomst van verwachten?

Begin 2021 leek het wel alsof iedereen op Clubhouse zat. De app was een enorme hit en het aantal gebruikers groeide explosief. Die populariteit is wel te verklaren. De wereld zat in een corona-lockdown waarbij mensen elkaar niet live konden ontmoeten. Bovendien kunnen veel nieuwe social-apps nu eenmaal op een flinke belangstelling rekenen.

Na de hype

Waarom is het inmiddels toch een stuk minder druk op Clubhouse? Het nieuwe is er natuurlijk af. Bovendien waren er zorgen om de privacy van gebruikers: je moest via de app je contactenlijst delen en was het onduidelijk wat er met die gegevens gebeurde. Live audio-apps blijken ook niet voor iedereen even interessant te zijn. Toch zijn ook Twitter (Spaces), Facebook (Live Audio Rooms), Spotify (Greenroom) en nog een aantal andere partijen op de kar gesprongen met hun eigen audio-app. 

Hoe werken live audio-apps?

Dat dit soort apps alleen met audio werken, klinkt misschien als een beperking, maar het heeft ook zijn voordelen. Zo kun je dit soort apps overal gemakkelijk gebruiken, ook als even geen snel internet hebt. Daarnaast kun je tijdens een live audiogesprek gemakkelijk iets anders doen: wandelen, opruimen of afwassen bijvoorbeeld. Vergelijk het met een live-podcast waaraan je zelf ook nog eens kunt meedoen.  

De apps werken in grote lijnen hetzelfde. Iedereen kan een ‘ruimte’ beginnen (openbaar of privé). Mensen kunnen in die ruimte komen luisteren en meepraten door hun hand op te steken. Op basis van je interesses die je vooraf opgeeft en de ruimtes waar jouw volgers komen, krijg je een overzicht van de gesprekken die op dit moment plaatsvinden en zie je aankondigingen van geplande gesprekken. Vooral dat laatste is interessant: sprekers kunnen zo een vaste schare luisteraars (en meepraters) verzamelen. Voetbal, dating, marketing, willekeurige borrelpraat… Alle onderwerpen komen voorbij.

De toekomst van live audio-apps

Welke live audio-apps over een paar jaar nog bestaan en welke niet, is lastig te voorspellen. Als je goed zoekt, bieden de verschillende apps zeker wel interessante inhoud. Zo zijn er exclusieve TEDtalks te beluisteren op Clubhouse en richt Spotify Greenroom zich vooral op sport en muziek.

Ook Amazon werkt aan een audio-app onder de naam Project Mic. Het is de bedoeling dat iedereen hiermee straks zijn eigen radioshow kan maken, inclusief muziek.

Dankzij de populariteit van podcasts is het geen gekke gedachte dat het met dit soort apps ook gemakkelijk wordt een eigen podcast te maken, al dan niet live. Mogelijk worden de losse apps meer geïntegreerd met bijvoorbeeld Spotify en Facebook. Kortom, een ontwikkeling die de moeite waard is om te blijven volgen.

Bellen via het meest bekroonde mobiele netwerk

Met DELTA Mobiel maak je gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile, het meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland. Bovendien profiteer je elke maand van extra voordelen zolang je internet en mobiel hebt.