Kies je webmail
Hoe NFC straks alle pasjes in je portemonnee overbodig maakt

Hoe NFC straks alle pasjes in je portemonnee overbodig maakt

20 maart 2019

Na wifi en Bluetooth is er een andere technologie die de manier hoe wij nu onze smartphone gebruiken compleet gaat veranderen. De zogenoemde NFC-chip in je mobiel gaat op korte termijn je complete portemonnee vervangen.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Simpel gezegd is het een chipje dat automatisch informatie uitwisselt met een ander chipje als ze minder dan 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Voor die communicatie is geen wachtwoord (zoals bij wifi) of een koppeling via Bluetooth meer nodig. Vanzelfsprekend een handige functionaliteit voor het uitwisselen van foto’s, video’s en andere bestanden tussen twee mobiele telefoons, maar NFC gaat veel verder.

Contactloos betalen met je telefoon

De meeste Nederlandse banken bieden inmiddels mobiele wallets aan. Dit zijn aparte, goed beveiligde apps die dus dienst doen als een portemonnee. Om met je mobiele telefoon contactloos af te kunnen rekenen bij de kassa heeft je telefoon een NFC-chip nodig. De meeste nieuwe telefoons, zoals de Samsung Galaxy S9 en S10, en de Huawei P20, beschikken hier standaard over. Deze toestellen vind je ook bij ons in de winkel. Heb jij een geschikte telefoon? En ondersteunt je bank betalen met NFC, dan kun je je bankpas dus al thuislaten. Alle nieuwe iPhones hebben ook wel een NFC-chip, maar Apple staat gebruik hiervan uitsluitend toe aan de eigen betaaldienst Apple Pay en nog die is nog niet beschikbaar in Nederland.

De vervanging voor al je pasjes

Misschien ben je weleens in Londen, Parijs of een stukje verder in China geweest? Reizigers daar gebruiken al massaal hun mobiele telefoon bij de toegangspoortjes om in te checken in het openbaar vervoer. Verschillende vervoersbedrijven in Nederland - zoals de NS - zijn hier ook mee bezig. Daarmee zou je ov-chipkaart ook overbodig worden. Niet alleen de toegang tot het openbaar vervoer wordt simpeler. Denk ook aan toegang tot concerten, pretparken, maar ook bijvoorbeeld tot jouw kantoor. Er zijn steeds meer bedrijven waar werknemers niet hun toegangspas, maar alleen hun telefoon voor de scanner hoeven te houden om binnen te komen. Weer een pasje minder in je portemonnee. Zo kun je je voorstellen dat naast je pinpas, ov-chipkaart en toegangspas, binnenkort wellicht ook de bonuskaart, kortingsvoucher, zorgpas en rijbewijs uit je portemonnee verdwijnen. Alles wordt als het ware geclusterd in jouw telefoon.

Bedrijven zien hun kansen

Veel bedrijven zien met de NFC-techniek mogelijkheden om hun producten en diensten beter onder de aandacht te brengen. In het buitenland zijn ersupermarkten die in elk prijskaartje een klein chipje hebben. De klant houdt zijn telefoon er tegenaan en kan zo allerlei extra informatie over het product ontvangen, al dan niet met leuke bijpassende filmpjes. Of neem bijvoorbeeld filmposters in een bushokje. Lijkt het je een leuke film? Houd je telefoon voor de poster en je kunt direct een kaartje aanschaffen. Eenmaal bij de bios aangekomen houd je je telefoon tegen de scanner van de medewerker aan en ben je binnen, haal met je telefoon nog even een grote zak popcorn en de film kan beginnen. Zonder dat je ook maar één keer je portemonnee hebt hoeven trekken.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.