Kies je webmail
Ik ben op zoek gegaan naar de beste software voor online lessen

Ik ben op zoek gegaan naar de beste software voor online lessen

31 augustus 2020

Je hobby of een sport beoefenen was tijdens de intelligente lockdown niet altijd mogelijk. Maar muziekles geven, dat moet toch kunnen, dacht Sjaak Lammers, pianodocent in Middelburg. Het was even zoeken, maar online lesgeven bleek voor hem een prima alternatief. Maar wel tijdelijk. “Toen de lockdown werd afgekondigd, ben ik meteen op zoek gegaan naar de beste software voor online lessen”, vertelt Sjaak. “Ik gebruikte mijn telefoon als extra camera, want vooral jonge leerlingen willen graag zien wat ze moeten doen. Via mijn iPad kon ik de bladmuziek laten zien en bijvoorbeeld omcirkelen waar de leerling moest beginnen. Het was niet altijd makkelijk: de communicatie via schermen gaat minder soepel en soms was de verbinding wat wankel. Als de leerling de camera niet goed had staan, kon ik zijn vingers niet zien. En samen spelen gaat echt niet, want je hebt altijd een vertraging.”

Toch kon Sjaak op deze manier bijna al zijn leerlingen gedurende de corona-periode blijven lesgeven. “Alleen twee heel jonge leerlingen haakten af, die konden daarvoor nog niet de concentratie opbrengen. En één volwassene deed tijdelijk niet mee. Die zat voor zijn werk al hele dagen achter een beeldscherm en had na zo’n dag niet meer de energie om ook via een scherm pianoles te volgen.” Uit een onderzoekje onder zijn leerlingen merkte Sjaak dat zij toch wel graag weer persoonlijk les wilden hebben, dus heeft hij een paar plexiglazen schermen laten maken. Nu kunnen de leerlingen weer bij hem thuis komen lessen. “Lesgeven is toch een mensen-ding. Maar ik heb wel geleerd dat het online kan als het moet. Dus als iemand soms een beetje ziekig is, maar wel wil lessen, dan kan dat.” Online les geven is wel enorm vermoeiend, merkte Sjaak. “Na een dag was ik doodmoe. Dus ik heb ook heel wat avonden met mijn vrouw en mijn zoon op de bank gehangen om te Netflixen. Peaky Blinders en Ozark hebben we in hoog tempo helemaal afgekeken, soms wel twee of drie afleveringen per avond. Dat was ons gezinsuitje.”

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.