Internetten via glasvezel: zo werkt het
07 juli 2020Hoewel internetten via de kabel met ruim 3,5 miljoen aansluitingen dik de populairste manier blijft om in Nederland online te gaan, groeit glasvezel superhard. Eind vorig jaar gebruikten zo’n 1,5 miljoen huishoudens een glasvezelverbinding – 150.000 meer dan een jaar daarvoor. En op steeds meer plekken in Nederland wordt glasvezelinternet beschikbaar. Maar hoe werkt dat vliegensvlugge internet eigenlijk?
Multifunctioneel
Glasvezel wordt onder andere gebruikt om kunststoffen zoals ski’s, vishengels en meubels te verstevigen, of om huizen mee te isoleren. Veel interessanter zijn de experimenten die wetenschappers in de jaren 60 van de vorige eeuw deden: ze gingen glasvezels gebruiken om lichtsignalen te versturen over een grote afstand. Die experimenten waren het begin van het glasvezelinternet zoals we het nu kennen.
Zo dun als een haar
Een glasvezel is zo dun als een haar, en bestaat uit twee soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Zo’n vezel kan lichtsignalen transporteren over een enorm lange afstand zonder dat het signaal verzwakt. En dat gebeurt met ongeveer twee derde van de snelheid van het licht: 200.000 kilometer per seconde dus. Als je zo’n lichtsignaal supersnel achter elkaar aan- en uitzet, kun je data zoals foto’s, muziek en films verzenden. Je computer vertaalt het knipperende signaal in binaire code, een computertaal die bestaat uit enen en nullen. Staat het licht aan, is dat 1. Licht uit? Dan krijgt het een 0. En dat gebeurt ook nog eens met verschillende lichtkleuren.
Hoge bandbreedtes
Met glasvezel zijn enorm hoge bandbreedtes (de maximale snelheid waarmee je gegevens kunt overdragen) mogelijk. Momenteel is dat 1 Gbps. Lekker snel dus, en wat extra handig is, is dat je met glasvezel dezelfde upload- als downloadsnelheid hebt. Maar het kan nog sneller: in testomgevingen worden bijvoorbeeld al snelheden van maar liefst 100 terabits per seconde gehaald. Dat is ongeveer de hoeveelheid data die je gebruikt als je drie maanden lang non-stop films in de allerhoogste resolutie stremt op Netflix.
De toekomst van glasvezel
Wist je dat kabelinternet eigenlijk voor het grootste deel uit een glasvezelnetwerk bestaat? Alleen het laatste deel vanaf de wijkverdeler naar je modem in huis loopt via een aparte coax-kabel waar ook je televisie-signaal op binnenkomt. Wel zo handig, want zo is snel kabelinternet op vrijwel ieder adres in Nederland te ontvangen en kun je meerdere tv’s aansluiten zonder extra kastjes te moeten kopen. Hoewel je met glasvezel klaar bent voor de toekomst, hoef je echt niet meteen over te stappen op glasvezelinternet. Kabelinternet wordt namelijk steeds sneller – het is met het hybrid fiber coax-netwerk van DELTA zelfs al mogelijk om snelheden van 1Gbps te halen. Net zo snel als glasvezel dus.