Ik miste het contact met mijn leerlingen

Half maart veranderde er veel in ons dagelijks leven. Voor Josefa Romero Liebanas betekende de intelligente lockdown een totaal andere manier van werken en nog meer beeldbellen met haar moeder in Spanje. “Op sommige dagen was ik de enige met wie ze sprak.”

Josefa, Spaans van geboorte, geeft Spaanse les op het Ostrea Lyceum in Goes. Daarnaast verzorgt ze taalcursussen aan groepen volwassenen. De lockdown betekende snel schakelen naar een andere oplossing. “Mijn school was gelukkig snel klaar voor lessen via Zoom, al is online 33 leerlingen tegelijk onderwijzen wel een uitdaging. Sommige leerlingen konden zich beter concentreren via een scherm, maar dat gold niet voor iedereen. Bovendien is het moeilijker om huiswerk te controleren. En ik ben graag tussen mijn leerlingen, dus dat miste ik wel erg.”

Na een paar weken bedacht Josefa dat ze ook haar volwassen cursisten online les kon geven. “Dat was wel even wennen, niet iedereen was er meteen even handig mee, maar uiteindelijk beviel het goed. Sommigen van mijn cursisten overwinteren in Spanje. Dus die kunnen straks online les blijven volgen als ze daar zijn. Ik mis wel het onderlinge contact, maar het is fijn dat ze op deze manier toch door konden leren. Ik ben overtuigd van ‘blended’ onderwijs, een combinatie van online en klassikaal, dus wat mij betreft houden we dit erin.”

We hebben alle verjaardagen en Moederdag via Skype gevierd. Het is moeilijk om mijn familie niet te zien, want in het echt is altijd beter, maar ik kan Skype niet meer missen.
Josefa Romero Liebanas
lerares Spaans op het Ostrea Lyceum in Goes

Ook voor het contact met haar familie in Spanje bleek de computer onmisbaar. “Mijn moeder bel ik twee keer per dag via Skype. Spanje heeft in een strenge lockdown gezeten en sommige dagen was ik de enige die ze sprak. Mijn broer en zus wonen niet bij haar in de buurt, dus die konden ook niet naar haar toe. Dan is het wel belangrijk om dagelijks te controleren of ze iets nodig heeft en of ik iemand bij haar langs moest sturen. We hebben alle verjaardagen en Moederdag via Skype gevierd.  Het is moeilijk om mijn familie niet te zien, want in het echt is altijd beter, maar ik kan Skype niet meer missen. Het is onderdeel van onze communicatie geworden.”