Tijdens de lockdown heb ik een hoger beroep gedaan via Skype

Tijdens de intelligente lockdown werden niet al te dringende rechtszaken even uitgesteld. Als het toch noodzakelijk was dat de rechter ergens een knoop over doorhakte, werden Skype en Whatsapp ingeschakeld. En dat ging niet altijd even soepel, vertelt advocaat Martijn Kalle.

Martijn is advocaat bij Kalle Advocatuur Middelburg en voerde tijdens de lockdown een hoger beroep-zitting via Skype. “Mijn cliënt en ik zaten in een kamertje bij de reclassering, de rechter in Den Bosch en de advocaat van de tegenpartij weer ergens anders. De verbinding was even moeizaam, omdat we verschillende versies van Skype gebruikten, maar uiteindelijk lukte het. Helaas stond onze camera verkeerd gericht, waardoor de rechter en de advocaat alleen de muur achter ons zagen. Omdat ik niet achter mijn eigen computer zat, durfde ik daar niet te veel aan te prutsen. En eigenlijk vond ik het ook niet erg, want de anderen waren allebei in toga en ik niet, omdat dat tijdens de lockdown niet verplicht was. Ik heb wel aan de rechter verteld dat mijn cliënt zich keurig netjes had aangekleed, dan had hij dat niet voor niets gedaan.”

Dat is wel gek: je moet via WhatsApp met je cliënt overleggen. Ook heb ik tijdens de lockdown veel online vergaderd en een cursus gevolgd.
Martijn Kalle
Advocaat Kalle Advocatuur Middelburg

De meeste zittingen van Martijn gingen via de telefoon. “Dat is wel gek: je zit niet naast je cliënt, dus we moesten via Whatsapp overleggen. Dat is niet heel praktisch. En soms viel ongemerkt een verbinding weg en duurde het weer even voordat iedereen weer terug was.” Behalve zittingen deed Martijn ook regelmatig een vergadering en een cursus online. “Dat was wel heel prettig: je bent veel flexibeler en het scheelt reistijd. Soms is het best lastig om iedereen voor een vergadering bij elkaar te krijgen en dan is Zoom wel zo makkelijk. Ook online cursussen volgen is praktisch, lekker in je eigen tijd. Wat mij betreft houden we dat erin.”

Wat Martijn wel zo snel mogelijk heeft aangeschaft, is een plexiglas scherm voor zijn kantoor, zodat hij weer cliënten kon ontvangen. “Ik doe veel mediation en dat gaat niet lekker via een beeldscherm. Je mist dan toch snel een bepaalde nuance of toon. Dat kan het beste in persoon.”