Kies je webmail
Mesh-wifi: wat is het en hoe werkt het?

Mesh-wifi: wat is het en hoe werkt het?

26 maart 2021

Online gamen, een film streamen, foto's uploaden en videobellen. Gebeurt dat bij jou ook allemaal onder één dak en het liefst allemaal tegelijk? Dan kan je wifi wel wat versterking gebruiken. Een van de populairste oplossingen is mesh-wifi, ook bekend als multiroom-wifi. Wat houdt dit precies in? En wat is het verschil met 'gewone' wifi? Als je wifi-dekking niet optimaal is, heb je verschillende mogelijkheden om te zorgen dat je in iedere ruimte in je huis een goed signaal hebt. Een mesh-netwerk ofwel multiroom-wifi is een ideale oplossing als je in verschillende ruimtes in je huis ongestoord wilt internetten met een hoge snelheid.

Alles in een betrouwbaar netwerk

Een mesh-wifi-systeem bestaat uit een set van twee of meer stations. Dat zijn vaak schotelvormige compacte apparaatjes die je in de ruimte zet waar je een beter signaal wilt. Ze hebben alleen stroom nodig, verder hoef je ze nergens mee te verbinden. In een appartement of een kleine woning heb je vaak genoeg aan twee stations. Woon je wat groter, dan zijn minimaal drie stuks aan te bevelen. Je kunt het aantal heel gemakkelijk uitbreiden. De stations hebben draadloos verbinding met elkaar. Doordat ze continu contact met elkaar hebben, zorgen ze altijd voor het beste wifi-signaal zonder dat de snelheid daaronder lijdt. Deze oplossing is geheel draadloos en alle stations maken gebruik van hetzelfde netwerk. Lastige configuraties uitvoeren, is niet nodig: binnen een paar minuten heb je je wifi-netwerk uitgebreid. Overschakelen van het ene naar het andere wifi-netwerk is ook niet nodig. De router en de stations zitten allemaal op hetzelfde netwerk. Wel zo handig als je met je telefoon of tablet door je huis loopt. Je apparaten maken automatisch verbinding met het dichtstbijzijnde station. 

Hoe werkt een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin je router en de stations met elkaar in verbinding staan. Je router stuurt het wifi-signaal door naar alle stations. Dit zijn in feite kleine radiozenders waarbij een station vaak meerdere ingebouwde radio's heeft, op 2,4 GHz en 5 GHz. De radio's hebben een specifieke taak: informatie ontvangen of verzenden. Doordat ze elkaar niet in de weg zitten, kunnen ze altijd het beste signaal leveren. Je hebt dan ook overal de optimale internetsnelheid. Daarin zit het grote verschil met wifi-repeaters die ook nog steeds te koop zijn. Zo'n repeater pikt het signaal op en zendt het verder uit, waarbij hij tegelijkertijd moet zenden en ontvangen. Daardoor vergroot een repeater wel het bereik, maar houd je nog maar de helft van de snelheid over. Een mesh-netwerk verandert automatisch de route van de data als er een probleem met een van de stations is. Zo gaat je internetverbinding nooit verloren. Daarmee is een mesh-netwerk niet de goedkoopste maar wel de snelste en betrouwbaarste oplossing om je wifi-signaal uit te breiden.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.