Kies je webmail
Met deze tips winkel je veilig tijdens Black Friday

Met deze tips winkel je veilig tijdens Black Friday

26 november 2023

Zo winkel je veilig online op Black Friday en Cyber ​​Monday 2023

Op Black Friday en Cyber Monday bieden webshops hoge kortingen aan. Maar let op: juist dan zijn er ook veel nep-webshops en andere vormen van oplichting. Met deze 4 tips behoed je je daarvoor en winkel je veilig online.

En win een RFID-blokkerende beschermkaart, voor veilig offline winkelen!

 

 1. Winkel bij voorkeur bij bekende webshops

En controleer of je daar ook echt mee van doen hebt. Oplichters doen zich soms met een bekende naam en/of nagemaakte website of app voor als gerenommeerde retailer. Doe daarom deze checks:

 • Controleer het webadres aan de hand van het stappenplan in dit blog.
 • Ga bij voorkeur zelf op de website van vertrouwde retailers op zoek naar aanbiedingen, in plaats van te klikken op deals die via social media, e-mail of andere sites bij je binnenkomen.
 • Is het nodig om je aankoop via een app te doen? Zoek die app dan zelf op, in de officiële Play Store van Google of Apple’s App Store.

 

 1. Vermijd onbekende webshop, of wees extra waakzaam

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen als je toch bij een onbekende webshop winkelt:

 • Controleer de web­winkel met de gratis Online Shopping Checker van F-Secure.
 • Zoek de contactgegevens (inclusief telefoonnummer) en het retourbeleid van de webshop. Bij legitieme webwinkels zijn die eenvoudig op hun site te vinden.
 • Zoek via een zoekmachine ervaringen die anderen met deze webwinkel hebben. Wantrouw positieve recensies die zijn ondertekend met namen die nep klinken, zoals Amy113 en Tim231.

 

 1. Red flags: te mooi om waar te zijn of hoge tijdsdruk

Hoge kortingen zijn te verwachten in de Black Friday- en Cyber Monday-periode. Toch zijn sommige deals té mooi om waar te zijn. Krijg je dat gevoel? Vertrouw daar dan op en negeer de deal, of wees op zijn minst extra waakzaam. Zoek online naar de gangbare prijzen van het product en neem bovenstaande tips ter harte.

Een bekende truc bij oplichting is om de druk op te voeren. Onder hoge druk verdwijnt je gezond verstand namelijk naar de achtergrond. Negeer acties die zogenaamd ‘slechts 10 minuten geldig!’ zijn.

 

 1. Let op bij berichten over bezorging

Wie online winkelt, ontvangt berichten over de bezorging. Oplichters maken dit soort berichten na. Daarin staat bijvoorbeeld dat ‘aanvullende verificatie’ nodig is om het bestelde product te bezorgen, of dat er nog douane- of frankeerkosten moeten worden betaald. Dit soort frauduleuze berichten worden uit naam van PostNL, UPS of DHL verzonden. Let daarom op het volgende:

 • Heb je niets besteld, of komt het bericht vreemd over, bijvoorbeeld omdat je gevraagd wordt iets te verifiëren of betalen? Negeer ‘m dan. Zoek eventueel zelf verzendinformatie op van wat je hebt besteld. Die vind je meestal in een beveiligde omgeving van de betreffende webshop. Typ zelf de url van de webwinkel in.
 • Meestal ontvang je van webshops een trackingnummer. Voer dit nummer zelf in op de officiële websites en apps van de postbedrijven.
 • Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender van het bericht dat je hebt ontvangen. Dat doe je op een vergelijkbare manier als waarop je  webadressen controleert.

 

Liever offline winkelen?

We geven 3 RFID-blokkerende beschermkaarten weg voor in je portemonnee! Daarmee ben je beschermd tegen ‘skimming’, een bekende vorm van oplichting waarbij criminelen gegevens uitlezen die op je betaalpassen of paspoort staan. Een RFID-blokkerende beschermkaart in je portemonnee zendt een signaal uit waarmee dat wordt geblokkeerd.

Trekking is geweest

Gebruik jij al DELTA Veilig Internet?
DELTA Veilig Internet is een verzameling veiligheidstools van beveiligingspartner F-Secure. Het bevat onder andere anti-virussoftware en ‘Browsing Protection’: een toevoeging aan je browser die voortdurend controleert of de pagina die jij bezoekt, veilig is. Je activeert DELTA Veilig Internet voordelig hier.

 

 

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.