Mobiel internetten en bellen in het buitenland, hoe zit het precies met roaming?
05 augustus 2021Ook op vakantie wil je natuurlijk af en toe appen, bellen en je social media bijhouden. Blijf je binnen de Europese Unie, dan kun je je mobiele abonnement gebruiken alsof je thuis bent. Wel zijn er een paar uitzonderingen. We leggen uit hoe het zit met roaming en waar je op moet letten om te zorgen dat je telefoonkosten binnen de perken blijven.
Roam like you're at home
Roaming is Engels voor zwerven. Dankzij roaming maakt je mobiele telefoon contact met een lokaal mobiel netwerk. Daardoor kun je bellen en internetten in het buitenland. Sinds 2017 is roaming binnen de Europese Unie gratis. Je kunt met je bundel bellen, sms'en en internetten zonder dat je er meer voor hoeft te betalen dan thuis, of wel roam like you're at home. Je kunt dan ook onbezorgd naar huis bellen of appen, de weg zoeken in een onbekende stad of je vakantiefoto's uploaden.Binnen en buiten de EU
Roaming met je Nederlandse abonnement kan in de hele EU plus IJsland en Noorwegen. Ondanks de Brexit kun je ook in het Verenigd Koninkrijk (plus Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland, Jersey en Guernsey) je Nederlandse bundels blijven gebruiken. Let op: Zwitserland valt niet onder de landen waar roaming tegen Nederlandse tarieven mogelijk is. Reis je naar het buitenland, kijk dan in het tarievenoverzicht van je provider om zeker te weten dat je geen extra kosten gaat maken. Ben je buiten de EU, dan is bellen naar Nederland en internetten meestal wel een stuk duurder. Wil je geen onnodig hoge kosten, schakel dan nog in Nederland dataroaming uit.Voorwaarden
Het is goed om te weten dat providers enkele voorwaarden stellen aan roaming. Zo is niet iedere bundel waarmee je normaal gesproken onbeperkt kunt bellen of internetten ook onbeperkt te gebruiken in het buitenland. Iedere provider stelt daarbij zijn eigen grenzen. Ook willen providers dat je op een eerlijke manier roaming gebruikt. Dat betekent dat je je Nederlandse abonnement niet vaker in andere Europese landen mag gebruiken dan in Nederland, bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist en je Nederlandse simkaart blijft gebruiken. Mocht dat gebeuren, dan geeft je provider je een waarschuwing, zodat je niet met een hoge telefoonrekening zit opgezadeld. Voor bellen of internetten buiten je (Nederlandse) bundel betaal je ook in het buitenland extra. Houd dus in de gaten of je niet over je bundel heen gaat. Als je vanuit Nederland wilt bellen of sms'en naar een nummer in een van de EU-landen waar roaming niets extra kost, betaal je in principe wel het buitenlandtarief.Hoe zet je dataroaming aan?
Als je binnen de EU mobiel wilt internetten zoals thuis, moet je misschien dataroaming aanzetten op je telefoon. Doe je dat niet, dan is internetten buiten Nederland niet mogelijk. Zo zet je dataroaming aan:- op iPhone: open de app Instellingen, kies Mobiel netwerk, tik op Opties mobiele data en zet de schakelaar naast Dataroaming aan.
- op Android gaat het als volgt: ga in het instellingenmenu naar Verbindingen, kies Mobiele netwerken en zet de schakelaar naast Roaming aan.
Tarieven en roaming, hoe zit het bij DELTA? Zeker weten dat je geen extra kosten maakt? Bekijk ons tarievenoverzicht. Als je bij DELTA meer dan de helft van je internetbundel bij Mobiel 12 of Mobiel 30 GB buiten Nederland gebruikt, brengen we je de kosten van buiten de bundel in rekening. De belangrijkste netwerkinstellingen kun je eenvoudig zelf via de DELTA Mobiel-app aanpassen.
- Zet de optie Roaming Data uit wanneer je géén data wilt verbruiken in het buitenland. Internetten is dan alleen mogelijk via wifi.
- Zet de optie Roaming Bellen uit als je niet meer wilt bellen in het buitenland. Oproepen ontvangen is wel mogelijk.
- Zet de optie Roaming sms uit als je geen sms-berichten wilt versturen vanuit het buitenland. Sms-berichten ontvangen blijft wel mogelijk.