Nepnieuws over het coronavirus: zo herken je het

Een leger dat paraat staat, knoflook als medicijn en elk kwartier een glas water drinken om niet besmet te raken: deze en andere broodjeaapverhalen over het coronavirus zie je tegenwoordig vaak op sociale media voorbijkomen. En dat is niet alleen misleidend, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid. Vijf tips om nepnieuws over het coronavirus te herkennen, en waar je wel terecht kunt voor nieuws van officiële bronnen.

Tip 1. Haal je nieuws alleen van betrouwbare nieuwswebsites

Belangrijk nieuws over het coronavirus haal je niet van Facebook of een groepschat op WhatsApp. Op de website van de NOS en grote landelijke kranten staan de laatste berichten over het virus en maatregelen. Ook is het goed om de officiële persconferenties van de overheid en het RIVM te volgen of later terug te kijken.

Tip 2. Check regelmatig de site van het RIVM

Op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vind je alle actuele, officiële informatie over het coronavirus. Je kunt er terecht voor de laatste ontwikkelingen, (advies)maatregelen die je moet volgen, vragen en antwoorden en informatie als je in de zorg werkt.

Tip 3. Controleer altijd bronnen

Familielid die een verontrustend bericht doorstuurt op WhatsApp? Controleer dan altijd de bron. Dat doe je door de tekst uit het bericht te googelen en te kijken of het afkomstig is van een betrouwbare nieuwssite of overheidsinstantie. Dat wordt binnenkort nog makkelijker: WhatsApp test namelijk een functie waarmee doorgestuurde berichten met één druk op de knop direct kunnen worden doorgestuurd naar Google. Stuur deze berichten dus ook niet zomaar door.

Tip 4. Wees kritisch over berichten op sociale media

Nepnieuws verspreidt zich snel op sociale media. Wees daarom extra kritisch over berichten die je over het virus tegenkomt op Instagram, Twitter of Facebook. Google naar de inhoud zoals in de vorige tip, en klik ook door naar het account waar het bericht van afkomstig is.

Tip 5. Onderscheid feit van fabel bij het WHO

In de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws is de WHO (World Health Organization) een website gestart waarin de laatste mythes over het coronavirus worden ontkracht. Bijvoorbeeld dat een heet bad helpt tegen besmetting, of dat het virus niet in koud weer kan overleven. Krijg je een appje waarin je zo’n mythe herkent? Verwijs de verzender van het bericht dan naar deze pagina.