Martijn Melis

Dit zijn de nieuwe Telefilms van 2019

De Telefilms zijn terug! Zes geselecteerde Nederlandse speelfilms gaan deze maand in de voorjaarsvakantie op NPO 3 in première. Topfilms van Nederlandse bodem, prikkelend met een scherp maatschappelijk randje. En bijzonder, speciaal gemaakt voor televisie.

De Telefilm bestaat al sinds eind jaren negentig. Ver voor het Netflix-tijdperk. Andere tijden, want films werden toen alleen op televisie of in de bioscoop vertoond. De publieke omroepen en Nederlandse filmproducenten besloten in het televisiegat te springen.

Verenigd in de CoBO (Stichting C0-productiefonds Binnenlandse Omroep) moest de Telefilm de Nederlandse film een boost geven. Zonder de druk van een bioscooprelease. Met financiële steun uit subsidiepotjes werd in 1999 de eerste reeks Telefilm afgeleverd. Een gouden formule was geboren.

Gouden Kalveren

Inmiddels zijn er meer dan honderd Telefims geproduceerd, waarvan er 21 de bioscoop hebben gehaald. Het Schnitzelparadijs (2005) was met 365.000 bezoekers een ware kaskraker. Suzy Q, uitgebracht in de eerste lichting Telefilms van 1999, won zelfs drie Gouden Kalveren.

Behalve succesvolle kijkersaantallen zijn Telefilms een carrièresprinkplank gebleken voor jonge acteurs als Carice van Houten en Michiel Huisman of filmmakers als Martin Koolhoven. En anders spelen de maatschappelijke thema’s een belangrijke rol. De film Loverboy wordt al tien jaar als lesmateriaal op scholen gebruikt.

Zes topfilms

Dit jaar is het genre de familiefilm. De voorstellen van de 2019 Telefilms zijn al in 2017 ingediend. Uit 74 voorstellen zijn uiteindelijk deze zes films geselecteerd en geproduceerd. Dit jaar voor het eerst een animatiefilm. Je ziet ze in de voorjaarsvakantie elke dag bij ZAPP op NPO 3 om 15.30 uur.

Heb je de Telefilms van dit jaar gemist? Kijk ze allemaal terug via de Zappbios op NPO Start.

Taiki

De 9-jarige Bruno wordt door zijn ouders als straf op een avontuurlijke vakantie door Zweden uit de auto gezet. Als ze Bruno later willen ophalen, blijkt hij verdwenen in het Zweedse woud. Wat een digitale detoxvakantie had moeten worden, blijkt een dramatische wending te krijgen.

Regisseur: Mirjam de With
Maandag 18 februari, 15.30 uur (EO)

Hiernamaals

Na de dood van haar moeder heeft Sam (16) de zorg van haar twee broertjes en wat afwezige vader op zich genomen. Als ze zelf na een ongeluk in het Hiernamaals belandt en erachter komt dat ze haar leven over kan doen, besluit ze alles op alles te zetten om de dood van haar moeder te voorkomen.

Regisseur: Willem Bosch
Dinsdag 19 februari, 15.30 uur (BNNVARA)

Het irritante eiland

Een eeuwenoude vloek. Een eiland vol irritante mensen. Een besmette minister-president. Een jongen vol met dromen die het tij misschien kan keren. Maar hoe?

Regisseur: Albert Jan van Rees
Woensdag 20 februari, 15.30 uur (VPRO)

De tand des tijds

De eerste geanimeerde Telefilm! Niemand vindt de geschiedenislessen van meester Menno leuk. Maar wanneer hij een magische talisman vindt, stort hij zijn leerlingen in een avontuur van alle tijden.

Regisseur: Joost van de Bosch en Erik Verkerk
Donderdag 21 februari, 15.30 uur (AVROTROS)

Bears love me

De droom van Jip komt uit wanneer haar gezin besluit met een camper de wijde wereld in te trekken om wilde beren te zien. Als haar vader onderweg een paniekaanval krijgt en ook de rest van de gezinsleden te bang zijn om verder te reizen, besluit de 8-jarige Jip haar eigen plan te trekken.

Regisseur: Eva Zanen
Vrijdag 22 februari, 15.30 uur (NTR)

Zomer zonder mama

Terwijl Suzans moeder als oorlogsverslaggever in Syrië zit, sluiten de 10-jarige Suzan en de Syrische vluchtelinge Rana vriendschap en helpen ze elkaar in hun zomer zonder mama.

Regisseur: Sanne Vogel
Zaterdag 23 februari, 15.30 uur (KRO-NCRV)