Kies je webmail
Onbekende telefoontjes uit het buitenland? Pas op voor wangiri-fraude

Onbekende telefoontjes uit het buitenland? Pas op voor wangiri-fraude

15 november 2019

Word je wel eens door een onbekend buitenlands nummer gebeld? Dan ben je niet de enige. Bel je zo'n nummer terug, dan kan dat leiden tot een flinke rekening van je telefoonaanbieder. Waar komt deze wangiri-fraude vandaan en, belangrijker, wat doe je ertegen? Als je een telefoontje van een onbekend nummer hebt gemist, is het logisch dat je dat nummer terug wilt bellen. Gaat het om een onbekend buitenlands nummer, dan is het een goed idee om even extra op te letten.  Je hebt dan misschien te maken met wangiri-fraude, waarbij criminelen proberen je op kosten te jagen.

Wat is wangiri-fraude?

Wangiri betekent in het Japans zoiets als 'één keer bellen'. De criminelen laten je telefoon één keer overgaan. Zo ben je meestal te laat om op te nemen en bel je uit nieuwsgierigheid zelf terug. En dat is precies de bedoeling. Als je zo'n nummer terugbelt, hoor je meestal een onduidelijk bandje of een kiestoon. Het duurt even voordat je in de gaten hebt dat er verder niets gaat gebeuren. Er zijn verschillende verhalen van mensen die zelfs na één keer terugbellen plotseling al honderden euro's extra op hun telefoonrekening aantroffen. De laatste tijd gaat het vooral om nummers uit Noord- en West-Afrika, met name uit Algerije, Tunesië, Mali en Mauritanië.

Honderdduizenden nummers tegelijk

De groepen criminelen zijn op verschillende plekken in de wereld actief en maken gebruik van betaalde servicenummers, vergelijkbaar met onze 0900-nummers. Daarbij kunnen ze zelf de kosten van het bellen naar die nummers bepalen en de opbrengst in hun zak steken. Hoe komen ze aan jouw nummer? Simpel, ze speuren met speciale software naar websites waarop mobiele nummers te vinden zijn. Zo kunnen ze (bijna) gratis in één klap honderdduizenden nummers bemachtigen en bellen. Er zijn ook voor een paar tientjes bestanden te koop met telefoonnummers die via datalekken in verkeerde handen zijn gevallen. Als jouw nummer daarbij zit, kan het dus ook daar vandaan komen. Het fenomeen wangiri-fraude is niet nieuw. De eerste meldingen komen al van zeker tien jaar geleden, maar in 2018 steeg het aantal meldingen sterk. Na een paar maanden rust was het in september 2019 weer raak en kwamen er weer flink wat meldingen binnen.

Wat doe je ertegen?

Wanneer je wordt gebeld door een buitenlands nummer dat je niet kent, is het belangrijk dat je niet opneemt en in ieder geval niet terugbelt. Je kunt er ook voor kiezen het nummer te blokkeren.

Nummers blokkeren

Word je (herhaaldelijk) gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het een goed idee om dit nummer te blokkeren. Dat doe je als volgt:
  • Android: druk in de Telefoon-app op het nummer en kies Gegevens in het menu dat nu verschijnt. Druk rechtsboven op de drie puntjes en kies Contact blokkeren.
  • iOS: druk in de Telefoon-app op Recent. Druk op de i-knop rechts van het telefoonnummer dat je wilt blokkeren. Druk op Blokkeer deze beller.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.