Kies je webmail
Op reis buiten de EU? Zo voorkom je onverwachte kosten voor dataroaming

Op reis buiten de EU? Zo voorkom je onverwachte kosten voor dataroaming

27 juni 2019

Binnen de EU kun je zonder extra kosten bellen, appen, surfen en mailen. Buiten de EU wordt het wat ingewikkelder, het uitschakelen van dataroaming is soms niet genoeg. DELTA legt je graag uit hoe dat precies zit, en hoe je voorkomt dat je onverwachte kosten maakt voor dataroaming op reis. Misschien heb je het wel eens gehoord van iemand, of heb je er over gelezen: data roaming stond uit, maar toch werden er kosten in rekening gebracht voor het gebruik van data in het buitenland (buiten de EU). In dit artikel lees je hoe dat zit, en hoe jij het als klant van DELTA Mobiel kunt voorkomen.

Wat is dataroaming?

Klanten van DELTA Mobiel maken in Nederland gebruik van het snelle en betrouwbare mobiele netwerk van T-Mobile. In het buitenland schakelt je telefoon automatisch over naar een ander netwerk. Dit heet roaming. Zo kun je gemakkelijk blijven appen, surfen, mailen en bellen. Binnen de EU worden daar geen extra kosten voor in rekening gebracht, zolang je althans binnen je (Nederlandse) belbundel blijft. (Houd dus wel altijd in de gaten of je niet over je bundel heen gaat in het buitenland. Dat kan gemakkelijk via MijnDELTA.)

Moet ik dataroaming uitzetten?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je er verstandig aan doet om dataroaming uit te schakelen op je telefoon als je op reis gaat buiten de EU. Dan voorkom je dat je telefoon op buitenlandse netwerken data kan versturen of ontvangen — oftewel: dat je met je telefoon kunt internetten in het buitenland. Dit is helaas geen waterdichte methode. Het is een beetje een technisch verhaal, maar het komt hier op neer: als je dataroaming pas uitschakelt wanneer je al buiten EU-grenzen bent, kan het zijn dat je telefoon al even verbinding gemaakt heeft met het buitenlandse netwerk. Mogelijk hebben apps zoals WhatsApp of je e-mailapp in die tijd al wat data binnengehaald. Die apps zijn dan als het ware niet ‘op de hoogte’ van jouw instelling om op buitenlandse netwerken geen data te versturen of ontvangen. Hoewel je telefoon geen nieuwe mailtjes of appjes zal binnenhalen, en je daar dus ook geen seintje van zal geven, worden die wel door het mobiele netwerk aangeboden aan je telefoon. Dat netwerk brengt daarom toch kosten in rekening voor datagebruik.

Wat is de beste manier om dit te voorkomen?

Dit kun je zelf regelen via MijnDELTA. We leggen hieronder uit hoe dat werkt. Je schakelt dan dataroaming op netwerkniveau uit. Je kunt er dan zeker van zijn dat je geen data verbruikt in het buitenland. Je kunt deze instellingen wijzigen in MijnDELTA via het menu ‘Mijn diensten’. Heb je meerdere abonnementen van DELTA Mobiel, dan zul je deze instelling per abonnement moeten wijzigen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice door (gratis) te bellen naar 1200 vanaf je mobiel.

Kan dit ook via de instellingen van mijn telefoon?

Ja, maar dit moet je wel in Nederland vóór vertrek naar je vakantiebestemming doen. Dat kan in deze drie stappen: 1. Schakel dataroaming uit. Dat doe je in de instellingen van je telefoon. Het verschilt per telefoon waar die instelling zit, maar je vindt het meestal onder het kopje “Mobiel netwerk”. Soms kun je ook naar instellingen zoeken, zoek dan op “roaming”. 2. Schakel 4G uit en switch naar 2G/3G. Ook die instelling vind je in de (netwerk-)instellingen op je telefoon. 3. Zet je telefoon uit en dan weer aan. Bij terugkomst in Nederland maak je deze instellingen weer ongedaan.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.