Op reis deze zomer? Met deze tips blijf je veilig online
05 juli 2023Ga je lekker op vakantie deze zomer? Geniet ervan, maar wees je bewust van de online risico’s die reizen met zich meebrengen. Met de tips in dit artikel, dat we samen met onze beveiligingspartner F-Secure hebben opgesteld, blijf je ook in het buitenland veilig online.
Openbare wifi? Geen persoonlijke informatie invullen, of gebruik een VPN
In de trein, de supermarkt, op de luchthaven of in je favoriete koffietentje kun je vaak gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk. Handig, maar sommige van die netwerken zijn slecht beveiligd. Kwaadwillenden kunnen dan relatief gemakkelijk gegevens die je online invult - zoals inloggegevens, persoonsgegevens of creditcardinformatie - onderscheppen. Ook kunnen criminelen zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken, met een vertrouwd lijkende naam zoals de naam van een luchthaven, waarmee ze je in de val lokken.
De belangrijkste tips voor een veilig gebruik van openbare wifi-netwerken:
- Check of je al met een openbaar netwerk verbonden bent. De meeste telefoons maken standaard verbinding met bekende netwerken. Dat betekent dat als je in je favoriete koffiezaak bent, je automatisch verbonden bent met hun (openbare) wifi-netwerk. Die instelling kun je ook uitzetten, je vindt die mogelijkheid bij je wifi-instellingen.
- Vermijd betalingen of ander gevoelig dataverkeer. Vul geen adresgegevens in, log nergens in.
- Wil je toch een bestelling plaatsen, een betaling doen of ergens inloggen? Verbreek de verbinding met het wifi-netwerk en maak gebruik van je mobiele verbinding (binnen de EU kun je je databundel zonder extra kosten gebruiken). Je kunt trouwens ook op je mobiel een hotspot aanmaken en je laptop of tablet daar mee verbinden.
- Of: gebruik een VPN. Dat is een stukje software waarmee je al je internetactiviteiten versleutelt, ook als je met een openbaar netwerk verbonden bent.
Maak een backup van je foto’s
Volgens recent onderzoek van F-Secure vinden mensen de foto’s die op hun mobiel of laptop staan verreweg het meest waardevol. 57% heeft meer dan duizend foto’s opgeslagen op hun apparaten.
Op reis in het buitenland loop je een verhoogd risico dat je telefoon gestolen wordt. Zorg er daarom voor dat je vóór vertrek een backup van je foto’s hebt gemaakt. Je kunt regelen dat dit automatisch gebeurt. iPhone-gebruikers kunnen de instelling aanzetten dat al je foto’s standaard opgeslagen worden in iCloud, Android-gebruikers kunnen hetzelfde instellen in de Google Foto’s-app.
Let op bij het scannen van QR-codes
Het is tegenwoordig niet ongewoon dat restaurants hun menukaart beschikbaar stellen via een QR-code die je met je telefoon moet scannen, waarna je wordt doorgestuurd naar een website. Hoewel dat vaak veilig zal zijn, weet je nooit zeker wie die QR-code heeft gemaakt en naar wat voor website je wordt gestuurd. Gebruik dus bij voorkeur een gewone menukaart. Moet je toch een QR-code scannen? Vermijd betalingen op de website waar je naartoe wordt gestuurd en vul geen persoonlijke informatie in.
Laat je kinderen veilig gamen
In de schoolvakanties gamen kinderen meer. F-Secure heeft gemerkt dat criminelen het steeds meer hebben voorzien op gamers en hun gaming-accounts. Die accounts zijn namelijk om verschillende redenen waardevol.
Om toegang tot gaming-accounts te krijgen of om persoonlijke informatie te ontfutselen (“phishing”), worden gamers verleid met zogenaamde gratis in-game-valuta of met mods en cheat-bestanden die met malware zijn geïnfecteerd. Al die verleidingen worden de laatste tijd actief gepromoot via online advertenties.
Anti-viruspakketten zoals DELTA Veilig Internet bieden veel bescherming, maar het is ook een goed idee om je kind attent te maken op de genoemde oplichtingstechnieken en om ze de volgende vuistregels te laten hanteren:
- Open geen links die door onbekende gamers zijn verzonden of op onbekende bronnen staan.
- Voer buiten het spel of platform nooit inloggegevens van (gaming-)accounts in.
- Wees extra waakzaam bij gratis aanbiedingen en bij loterijen, het betreft bijna altijd oplichting.
- Als een gedownload bestand wordt geblokkeerd door antivirussoftware, negeer die waarschuwing dan nooit.
Met deze tips blijf je ook in het buitenland veilig online. Fijne zomer!
DELTA helpt je online veilig te blijven. Onze E-mailscan en Spamfilter zijn altijd voor je aan het werk. Daarnaast kun je als klant van DELTA voordelig gebruik maken van het veiligheidspakket DELTA Veilig Internet. Dat is een verzameling veiligheidstools waar onder meer anti-virussoftware en website-checks deel van uitmaken. Al je apparaten zijn dan extra beschermd tegen malware, hackers en identiteitsdiefstal. Onveilige websites worden geblokkeerd en er zijn extra controles tijdens het internetbankieren. Ook kun je met dit pakket je Android-smartphone of -tablet terugvinden wanneer je ‘m kwijt bent.