Kies je webmail
Opvouwbare telefoons, revolutie of gimmick?

Opvouwbare telefoons, revolutie of gimmick?

18 april 2019

Ineens komen verschillende fabrikanten bijna tegelijk met een opvouwbare smartphone. Maar wat heb je eigenlijk aan een telefoon die je kunt dubbelvouwen? [caption id="attachment_1618" align="alignnone" width="1166"] Huawei's eerste opvouwbare telefoon: de Mate X[/caption] Fabrikanten van smartphones komen minstens één keer per jaar wel met een nieuw model op de proppen. Een groter scherm, een dunner ontwerp, een betere camera... Mooi, maar heel spraakmakende vernieuwingen hebben we de laatste jaren niet veel gezien. Hoe opmerkelijk is het dan dat nu ineens verschillende fabrikanten bijna tegelijk met dezelfde vernieuwing komen: een telefoon die je kunt dubbelvouwen.

De primeur was eind vorig jaar voor de hier nauwelijks bekende Chinese fabrikant Royole met de FlexPai. In februari dit jaar volgden op techbeurs Mobile World Congress in Barcelona twee bekendere fabrikanten. Samsung introduceerde de Galaxy Fold en Huawei kwam met de Mate X. Daarnaast liet Oppo een prototype zien van een toestel dat nog in de maak is. Voordat je direct naar de winkel rent: de toestellen zijn hier nog niet leverbaar en de introductieprijs is nog fors: reken op meer dan 2.000 euro!

Splitscreen zal veel jongeren aanspreken

Worden opvouwbare toestellen de toekomst? Rob Coenraads, hoofdredacteur van computertijdschrift PC-Active verwacht dat de trend doorzet. "Als je onderweg bent, heb je meestal niet een smartphone én een tablet bij je. Als je je telefoon kunt openvouwen en er zo een tablet van maakt, heb je het beste van twee werelden in je broekzak. Films kijken of online de krant lezen, kan dan overal. De mogelijkheid om met splitscreen te werken, zal veel jongeren aanspreken. YouTube en Snapchat tegelijk kunnen gebruiken, is wel aantrekkelijk." Ondanks dat deze telefoons meer rekenkracht hebben dan een laptop van een paar jaar geleden, denkt Coenraads niet dat opvouwbare telefoons je laptop gaan vervangen. "Voor Photoshoppen of het bijwerken van je spreadsheets zijn de schermen toch net te klein."

Samsung en Huawei

De toestellen van Samsung en Huawei trekken op dit moment de meeste aandacht. Het interessante is dat ze hetzelfde doel hebben, maar het net op een andere manier vormgeven. De Samsung Galaxy Fold ziet eruit als een gewone smartphone met een scherm van ruim 4,5 inch. Vouw je hem open als een boek, dan verschijnt een 7,3 inch oledscherm. https://www.youtube.com/watch?v=McdgS3Popjk De Huawei Mate X is juist aan de buitenkant één en al scherm. Wanneer je hem uitvouwt, zie je een oledscherm van 8 inch. Klap je hem weer dubbel, dan wordt automatisch de kant van het scherm dat je voor je hebt een 'gewoon' smartphonescherm. Het toestel van Samsung wordt begin mei in Europa gelanceerd en gaat dus rond de 2.000 euro kosten. De Huawei moet halverwege dit jaar leverbaar zijn en kost zo'n 2.300 euro. https://www.youtube.com/watch?v=1_c2KGtZP64

Toekomst?

Het is goed om te bedenken dat het hier gaat om opvouwbare toestellen van de eerste generatie. Niet alleen is de prijs nog pittig, ook zijn er nog tekortkomingen. Zo is volgens de eerste reviews de richel van het scharnier waarmee je de telefoons open- en dichtvouwt nog zichtbaar en voelbaar. Ook kunnen de schermen op dit moment niet van een beschermende glasplaat worden voorzien. Kun je de toestellen echt eindeloos vouwen, zoals de fabrikanten beloven? En is een volledig scherm aan de buitenkant geen groot risico als je naast de telefoon ook scherpe voorwerpen zoals sleutels in je broekzak hebt? Fabrikanten laten al doorschemeren dat ze snel minder dure opvouwbare telefoons willen gaan produceren, zegt Rob Coenraads van PC-Active. "Er zullen maar weinig mensen zijn die 2.000 euro of meer gaan neertellen voor deze eerste telefoons, maar niet iedere opvouwbare telefoon hoeft een QLED-scherm en een supersnelle processor te hebben. Ik denk dat er vrij snel goedkopere varianten op de markt komen."

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.