Oudejaarsconference 2018: Guido vs. Marc-Marie

Oudejaarsavond is voor veel Nederlanders onlosmakelijk verbonden met de oudejaarsconference. Sinds 1954 stemden miljoenen Nederlanders vlak voor het vuurwerk standaard af op de VARA. Maar sinds 2006 strijden de commerciële omroepen mee om de gunst van de kijker met een eigen cabaretshow.

Dit jaar staat Marc-Marie Huijbregts op NPO 1 tegenover Guido Weijers op RTL 4. Weet jij al naar wie je gaat kijken? Dit zijn de verschillen en overeenkomsten.

Marc-Marie debuteert op oudjaarsavond, Guido evenaart Youp van ‘t Hek
Marc-Marie staat op de laatste dag van het jaar pas voor de eerste keer op het podium voor een oudejaarsconference. De 54-jarige cabaretier is natuurlijk geen groentje in het vak, want sinds 2000 maakte hij al zes solo cabaretprogramma’s.

Ook Guido kwam rond het begin van deze eeuw met zijn eerste soloprogramma. De 41-jarige Brabander maakte er tot nu toe zeven. Maar als het om het aantal oudejaarsconferences gaat heeft hij lichtjaren voorsprong op Marc-Marie. Dit jaar blikt hij voor de negende keer terug op het jaar. Daarmee evenaart hij Youp van ’t Hek, die in 1989 definitief doorbrak als cabaretier met zijn eerste oudejaarsconference.

Confronterende humor versus kwetsbare verhalen

Dat er wat de kiezen valt is duidelijk. Marc-Marie heeft al aangegeven dat hij niet per se het jaar 2018 gaat nabeschouwen, zoals zijn voorgangers dat vaak deden. Hij zal het jaar wel als kapstok van zijn show gebruiken, maar hij wil ook zijn eigen verhaal vertellen en in gesprek gaan met het publiek. Opvallend detail is dat het licht in de zaal aanblijft om de interactie met het publiek te bevorderen. Marc-Marie staat bekend om zijn eerlijke en kwetsbare verhalen. Dat zal deze avond niet anders zijn.

Marc-Marie belooft dat er geen Kamervragen gesteld zullen worden naar aanleiding van zijn show. Hoe anders kondigde Guido zijn show aan. Guido – die wel vooral het jaar door zal nemen – waarschuwde premier Mark Rutte dat hij maar beter niet kan gaan kijken.

Het gedoe rondom de afschaffing van de dividendbelasting komt ongenadig aan de orde. Overigens heeft Mark Rutte gereageerd dat hij op oudjaarsavond sowieso op pad is met vrienden, maar in het nieuwe jaar de conference zeker terug gaat kijken.

Geen grove taal

Je moet goed zoeken naar overeenkomsten tussen beide cabaretiers, maar wie goed luistert valt één ding op. Waar collega’s als Youp van ’t Hek, Hans Teeuwen, Theo Maassen nogal grofgebekt zijn, zal je bij zowel Marc-Marie als Guido weinig tot geen gevloek horen. Toch goed om te weten als de kinderen maandagavond opblijven.

NPO won altijd strijd om de kijker

Beide mannen zullen op 1 januari met lichte spanning de ogen openen. Het draait in Hilversum immers vooral om de kijkcijfers. De recente resultaten bieden weinig hoop voor Guido. Al zijn oudejaarsconferences bij SBS6 en RTL 4 trokken tussen de 1,2 miljoen en 1,7 miljoen kijkers. Zeker niet slecht, maar de conferences op NPO 1 scoren standaard meer dan 2 miljoen kijkers, waarbij Herman Finkers in 2015 zelfs 3 miljoen kijkers trok. Maar ook in de cabaretwereld geldt: in het verleden behaalde resultaten…

Geen zin om te kiezen? Geen probleem. RTL 4 en NPO 1 spelen de wedstrijd niet zo hard dat ze op hetzelfde tijdstip uitzenden. Guido is om 20.30 uur te zien op RTL 4 terwijl Marc-Marie om 22.35 uur begint op NPO 1.

Nog één groot verschil: Marc-Marie doet de show live vanuit de schouwburg in zijn geboorteplaats Tilburg. De show van Guido is al eerder opgenomen in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.