Podcasts: van coronanieuws tot intiem concert

Continu komen er nieuwe podcastseries uit. Ook in eigen land. Wij zetten de podcasts op een rij die je raken, vermaken of op zijn minst prettig afleiden van het alledaagse. Deze maand een extra lange editie, waarin je op de hoogte blijft van het coronanieuws óf daar juist even aan kan ontsnappen.

Coronanieuws

De stroom aan nieuwsberichten over het coronavirus lijkt oneindig. Voor wie daar wat onrustig van wordt, maar wel op de hoogte wil blijven, is er BNR Coronacast: aan het einde van iedere werkdag het belangrijkste coronanieuws van de dag in vijf minuten verteld.

Ook Vandaag, de podcastactualiteitenrubriek van NRC die we eerder op deze plek al tipten, is in dat verband een aanrader: een journalist neemt je mee het diepe in van één nieuwsverhaal. De aflevering ‘Het leven van een ziekenhuisdirecteur’ is een aanrader.

En in De Dag van NPO Radio 1, tijdelijk omgedoopt tot ‘Coronapodcast’, wordt het nieuws in een dik kwartier vanuit een net iets andere invalshoek besproken.

Intieme concerten

We snappen dat je niet heel de dag naar coronanieuws wil luisteren. Daarom tippen we je graag deze twee uitzonderlijke muziekpodcasts.

Tiny Desk Concerts (NPR) zijn registraties van de intiemste concerten. Presentator Bob Boilen ontvangt in zijn kantoor grote artiesten (in wording) om muziek te komen spelen. Het is aan de artiest wat en hoe er gespeeld wordt: soms solo en akoestisch, soms onder begeleiding van een koortje of kleine band. Vaak wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om een hit in een compleet andere, ‘kleinere’ versie te spelen.

Soul Music van BBC Radio 4 heeft een heel andere opzet. Elke aflevering staat in het teken van één muziekstuk, en wat dat heeft betekent voor de muzikant die het maakte of voor de luisteraar die aan de muziek bijzondere herinneringen koestert.

Hoe luister ik podcasts via mijn mobiel, thuis en onderweg?
Podcasts luister je via je telefoon, in de Spotify-app, Apple Podcasts, Google Podcasts of een van de vele, andere podcast-apps. Je kunt de audiobestanden downloaden via wifi, om ze daarna offline te luisteren, of gewoon streamen over het mobiele 4G-netwerk. Met DELTA Mobiel heb je daar altijd genoeg data voor. Heb je thuis al internet van DELTA? Dan krijg je zelfs dubbele mobiele data.

Radioverhalen

Parel Radio (NPO Radio 1 en VPRO) is een verzamelplek voor de mooiste radioverhalen. Radiomakers selecteren elke twee weken hun favoriete ‘parel’ uit het NPO-archief. Die krijg je in deze podcast te horen, plus de motivatie van deze verhalenjury. Via Parel Radio hoorden wij het prachtige verhaal over Coby, een mysterieuze dichter uit de Amsterdamse Jordaan, en een mooi gemaakte regionale serie over mannenontmoetingsplaatsen: Anoniem Intiem.