podcasts

Podcasts: Verloren hoofd en Beethoven is meer dan een hond

Continu komen er nieuwe podcastseries uit. Ook in eigen land. Wij zetten de podcasts op een rij die je raken, vermaken of op zijn minst heerlijk afleiden van het stofzuigen.

Volg de zoektocht naar het Verloren hoofd

Twee journalisten worden door een amateurgeschiedkundige op een missie gestuurd om het hoofd van een een Indonesische vrijheidsstrijder te vinden. Die is anderhalve eeuw geleden door Nederlanders ter dood veroordeeld, zijn hoofd is nooit meer gevonden. In Verloren hoofd (Nieuw Geluid, KRO-NCRV en NPO Radio 1) nemen de journalisten ons mee in een spannende en merkwaardige zoektocht in ons koloniaal verleden en door depots vol ledematen.

Romantische avonturen in Datevermaak

In Datevermaak (Dag en nacht) luisteren we naar de amoureuze avonturen van presentatoren Lisa, Timo en Lieke, die middels deze podcast hopen uit te zoeken wat daten tegenwoordig nog betekent. Wekelijks gaat een van hen op een afspraakje, al dan niet gefaciliteerd door een van de vele dating-apps die ze op hun telefoon geïnstalleerd hebben, waarbij hij of zij audioverslagjes opneemt. In de studio horen we daar fragmenten van terug en wordt er nagepraat. Wat was de openingszin op Tinder, hoe verliep de begroeting, wat werd er besteld en waarom is een theetje een afknapper? Daten is ingewikkelder dan ooit, volgens de makers, die daarom een hoop te bespreken hebben. Dat doen ze met humor en een radicale eerlijkheid.

Spoedcursus klassieke muziek in Beethoven is meer dan een hond

Beethoven is meer dan een hond (NPO Radio 4, AVROTROS) is een spoedcursus klassieke muziek. Zodat je een beetje mee kan praten, maar vooral ook je eigen smaak kan ontdekken. Niet alleen krijg je een lesje stijlen en componisten (‘áltijd Bach op zijn minst even noemen, als je gevraagd wordt wie je favoriet is’), presentatoren Jet en Fieke behandelen ook de onverwachte plekken waar klassieke muziek opduikt, zoals in de Champions League-tune. De vijf afleveringen zijn luchtig en humoristisch gepresenteerd, en het leukste van deze podcast: er zit lekker veel muziek in, die per aflevering wordt verzameld in een Spotify-playlist zodat je later verder kunt luisteren.

Hoe luister ik podcasts via mijn mobiel, thuis en onderweg?

Podcasts luister je via je telefoon, in de Spotify-app, Apple Podcasts, Google Podcasts of een van de vele, andere podcast-apps. Je kunt de audiobestanden downloaden via wifi, om ze daarna offline te luisteren, of gewoon streamen over het mobiele 4G-netwerk. Met DELTA Mobiel heb je daar altijd genoeg data voor. Wie thuis al internet van DELTA heeft, krijgt zelfs dubbele mobiele data.