Nederland ontdekt podcasts. Niet gek, want wat is er nu fijner dan op de bank, in de trein of in de keuken luisteren naar een programma dat speciaal voor jou lijkt te zijn gemaakt? Hoe vind je jouw favoriete podcasts? We leggen het uit.
Een podcast is soort radio-uitzending die je kunt beluisteren wanneer het jou uitkomt, op je smartphone, tablet of computer. Dat kan een uitzending zijn van een gewoon radioprogramma, maar met een podcast bedoelen we eigenlijk een programma dat niet op de radio te horen is.
De laatste tijd is Nederland echt in de ban van podcasts. Het aanbod is dan ook heel divers.
Je hebt afgeronde series die je kunt vergelijken met hoorspelen. Ze bestaan uit een aantal afleveringen en soms uit meerdere seizoenen. Steeds populairder zijn podcasts over speciale onderwerpen. Politiek, koken, vissen, Disney, echt bijna over alles bestaat wel een podcast. Sommige hebben een heel strakke indeling, waarbij bijvoorbeeld wekelijks iemand wordt geïnterviewd. Andere lijken wat meer op een gesprek in de kroeg en verschijnen onregelmatig.
Onze favorieten
Hoe ontdek je de podcasts die bij jou passen en hoe abonneer je je? Dat lees je hieronder. Dit is een greep uit onze favoriete podcasts.
Bob: Elisa is 84 jaar jong en verliefd op Bob. Maar wie is Bob? En heeft hij wel echt bestaan? Deze zesdelige zoektocht is door vakjury en publiek terecht gekozen als beste podcast van Nederland bij de eerste uitreiking van de
Dutch Podcast Awards.
De Grote Harry Bannink Podcast: Gijs Groenteman interviewt mensen die componist Harry Bannink (1929-1999) persoonlijk hebben gekend en/of met hem hebben samengewerkt. Ook deze show, waarvan het tweede seizoen nu bezig is, kreeg een Podcast Award, in de categorie Kunst en Cultuur.
Met Nerds Om Tafel: wekelijkse podcast waarin echte nerds losjes en met een goed glas Spa Rood praten over tech-onderwerpen, vaak met een nerd-gast.
Makers Radio: vakkundig gemaakte reportages over allerlei verrassende onderwerpen die je raken.
De Dag: praat je in ongeveer 20 minuten dagelijks bij over het gesprek van de dag. Van de makers van het Radio 1 Journaal.
Newsroom: vergelijkbaar met De Dag, maar dan van BNR en het FD.
The Daily (Engelstalig): hét voorbeeld van de twee hierboven. Wereldwijd enorm succesvolle nieuwspodcast van The New York Times. Onmisbaar voor Trump-watchers die wat diepgang willen
Podcasts zoeken en luisteren
Hoe luister je naar podcasts? De meeste podcasts zijn via het web te beluisteren, maar handiger is het om een speciale app te gebruiken. Met zo'n app kun je makkelijk naar podcasts zoeken en kun je je abonneren. Zodra er een nieuwe aflevering is, verschijnt die automatisch in de app op je mobiel of tablet en kun je er direct naar luisteren.
Op de iPhone en iPad heeft Apple standaard de app Podcasts geïnstalleerd, niet te missen met zijn paarse kleur. Ook Google heeft sinds kort een eigen Podcast-app voor Android-telefoons. Fervente podcastluisteraars gebruiken vaak alternatieve apps, omdat die net wat meer mogelijkheden bieden of prettiger werken. Dat laatste is een kwestie van smaak. Je ontdekt het vanzelf door er een paar uit te proberen. Onze favorieten: Pocket Casts (iOS en Android), Stitcher (iOS en Android) en Overcast (alleen iOS). Luister je vooral via je computer of laptop, dan is iTunes (voor Windows en Mac) een prima programma.
Een podcast vinden en je erop abonneren, is heel eenvoudig. Zoek in de app naar de titel of naar het onderwerp. Natuurlijk kun je eerst even een losse aflevering luisteren om te horen of het iets voor je is. Abonneren is gratis en gaat met één tik op de knop. Ben je erop uitgeluisterd, dan werkt afmelden net zo makkelijk.
Veel podcast-apps hebben ook lijsten, vaak geordend op onderwerp. Handig aan de Apple-app Podcasts is dat die een tabblad Gerelateerd heeft, waarop je podcasts vindt die lijken op degene die je hebt geselecteerd.