Kies je webmail
Razendsnel internet door nieuwe glasvezeltechnologie XGS-PON

Razendsnel internet door nieuwe glasvezeltechnologie XGS-PON

06 december 2021

DELTA introduceert de nieuwste technologie voor glasvezelinternet. Met deze technologie, ook wel XGS-PON genoemd, zijn snelheden van maar liefst 8 gigabit per seconde mogelijk. De technologie is zelfs voorbereid op snelheden tot 25 gigabit per seconde. DELTA biedt als eerste provider in Nederland abonnementen aan op basis van deze technologie. We leggen je uit wat XGS-PON precies is en welke mogelijkheden het biedt. Meer visueel ingesteld? Bekijk onderaan de pagina onze video met uitleg.   Hoe snel is snel internet? Het antwoord op die vraag is in de afgelopen jaren nogal veranderd. Twintig jaar geleden stond in een gemiddeld huis één computer. Internet gebruikte je om te mailen, informatie op te zoeken en wat bestandjes te downloaden. De snelheden die ADSL/VDSL en de coaxkabel boden, vonden we toen al indrukwekkend. Twintig jaar later hebben we het huis vol met smartphones, tablets, tv's, slimme speakers en camera's die allemaal online zijn. Doordat we meer thuis zijn gaan werken, zijn we afhankelijk van snellere en betrouwbare beeldverbindingen. In onze vrije tijd willen we gamen, videostreamen en beeldbellen, als het even kan allemaal tegelijk.

Wat is XGS-PON en hoe werkt het?

Als het om snel internet gaat, is glasvezel de toekomst. Het grote voordeel is dat je met glasvezel net zo snel kunt uploaden als downloaden. Daarnaast zorgt nieuwe glasvezeltechnologie ervoor dat steeds hogere snelheden mogelijk zijn. In 2018 bood DELTA al snelheden tot 1 gigabit per seconde aan. Nu gaan we als eerste in Nederland abonnementen aanbieden waarbij we gebruikmaken van de nieuwste glasvezeltechnologie: XGS-PON. Dit staat voor tien (X) Gigabit Symmetrisch - Passive Optical Network. Die naam mag je meteen weer vergeten. Maar het komt erop neer dat deze technologie (lijn)snelheden tot 10 Gbps gebruikt, waardoor, onder meer door foutcorrectie, bij jou thuis netto zo’n 8 Gbps beschikbaar kan zijn. Het netwerk is zelfs voorbereid op lijnsnelheden tot 25 Gbps. Zo is het klaar voor al die dingen waar we in de toekomst nóg sneller internet voor willen, bijvoorbeeld televisie in 8K-kwaliteit en de virtual reality-wereld van de metaverse, waar je de laatste tijd veel over hoort. 

De snelheid en capaciteit van XGS-PON vergeleken met andere netwerken

Nieuwe modem met wifi 6

DELTA heeft de technologie voor het eerst toegepast in het Zeeuwse Kapelle en gaat het nu standaard gebruiken voor de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken van in Nederland. De nieuwe abonnementen bieden een totale up- en downloadsnelheid van 8 Gbps: vijftig keer sneller dan een gemiddeld huishouden. Als je voor zo'n abonnement kiest, krijg je een nieuwe modem, die ook standaard is voorzien van wifi 6. Wifi 6 kan snelheden aan tot 10 Gbps en verdeelt het verkeer naar aangesloten apparaten efficiënter. Bovendien heeft wifi 6 minder last van andere netwerken en presteert het beter als het wifi-signaal afneemt. Aan de glasvezelkabels zelf verandert met deze technologie niets. Het gaat om de techniek in de centrales en bij de klanten thuis. https://www.youtube.com/watch?v=koN_WD76M10

Wanneer heb ik razendsnel internet?

Eind 2022 kunnen alle huishoudens met DELTA Glasvezel profiteren van de hoge snelheid. Zodra het mogelijk is te upgraden naar 8 Gbps, krijgen klanten een persoonlijk bericht. Wil je nu al weten of razendsnel glasvezel bij jou beschikbaar is? Doe de glasvezelcheck.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.