Kies je webmail
Technisch hoekje: wat is een ethernet- of UTP-kabel?

Technisch hoekje: wat is een ethernet- of UTP-kabel?

01 maart 2023

In DELTA’s technisch hoekje leggen we veel voorkomende technische termen uit. Deze editie: netwerkkabels. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten.

Wat is een netwerkkabel?

Je hebt thuis een modem en een router, soms ingebouwd in één apparaat. Het modem ontvangt het internetsignaal en zorgt voor een werkende internetverbinding. De router verdeelt vervolgens die verbinding over bekabelde en draadloze verbindingen. Zo’n kabel noem je een netwerkkabel. Vaak ook wel ethernetkabel of UTP-kabel genoemd. 

 Zo ziet een ethernet-/ UTP-kabel er uit.    
Heb je glasvezelinternet? Dan kun je nog steeds gebruik maken van je ethernetkabels in je huis.    

Wat is een ethernet- of UTP-kabel?

Van een ethernetkabel heb je vast wel eens gehoord. Ethernet betekent een bekabelde verbinding. UTP-kabel is de meer technische benaming hiervoor.

Heb je apparaten die op dezelfde plek (tv, gamingconsole, desktop) staan en die een ethernetpoort hebben? Sluit ze aan op de kabel, dit zorgt voor meer rust op de wifi-verbinding.  

 

Zit er verschil tussen ethernet-/ UTP-kabels?

Er zijn verschillende soorten ethernetkabels. Deze kunnen namelijk verschillende snelheden data kan worden overgedragen. Cat5e is de meest voorkomende. Deze kan een snelheid van 1000 M/bit per seconde bereiken, vaak voldoende voor thuis. Op de kabel zelf kun je vaak zien welke categorie en welke snelheid de kabel aan kan.  

Wil je een snellere dataoverdracht? Dan kun je kijken naar een Cat6 of Cat7 ethernetkabel. Deze kunnen wel snelheden van 10.000 M/bit per seconde bereiken!  

Waar kan ik een ethernetkabel kopen?

Ethernetkabels kun je in vrijwel elke elektronicazaak of (online) warenhuis kopen.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.